Domovina

Je li operacija ”OPERA” još uvijek aktualna?

OPERA je bio kodni naziv za “Operativnu grupu za propagandni rad”, grupu u sklopu jugoslavenske vojne obavještajne službe KOS.

Ekipa se sastojala od petnaestak novinara, snimatelja i tehničara, koji su trebali sudjelovati u propagandnom ratu protivih Hrvatske. Bila je to ekipa koja je na raspolaganju imala razne povjerljive informacije koje su o osobama, ustanovama i događajima u Hrvatskoj prikupljali hrvatska UDBA i ondašnja milicijska tijela. Osobita pažnja posvećena je informacijama policijskih i tajnih službi o ljudima koji su se 1991. godine nalazili na visokim državnim funkcijama u Hrvatskoj.

U ožujku i travnju 1994. godine suradnik KOS-a Radenko Radojčić je u iskazu Službi za zaštitu ustavnog poretka razotkrio mrežu suradnika KOS-a JNA koji su organizirano pomagali u provođenju aktivnosti usmjerenih na sprječavanje osamostaljenja Hrvatske neposredno prije predaje vlasti demokratski izabranim predstavnicima naroda u svibnju 1990. godine. Hrvatske obavještajne službe razotkrile su 63 agenta KOS-a u gradovima Hrvatske koji su bili zaduženi za provođenje specijalnog rata protiv Hrvatske.

Na brojnim primjerima danas uočavamo iste metode djelovanja s istim ciljem. Jedino što ne znam je jesu li ti ljudi i devedesetih bili suradnici KOS-a ili se danas samo služe njihovim metodama. Ciljeve su, logično, reducirali, pa se ne svode na osamostaljenje države, već institucije. Čekamo svjedoka pokajnika….

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Vlatka Vukelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button