Izbor uredništva

Tjerate nas da i dalje kupujemo cjepivo koje nam više ne treba

Tjerate nas da i dalje kupujemo cjepivo koje nam više ne treba… Ursula vor den Leyen je pod sumnjivim okolnostima osigurala 4,2 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa, 10 puta više od broja stanovnika EU.

Skupina od deset država istočne Europe, među kojima je i Hrvatska, podnijela je molbu Europskoj komisiji kako bi se preispitali ugovori o nabavci cjepiva protiv koronavirusa, tvrdi se u pismu koje je na uvid dobio utjecajni portal Politico.

U pismu se spominje ‘pretjerana količina doza cjepiva i potreba da se zaštite državne financije’.

Ursula vor den Leyen je pod sumnjivim okolnostima osigurala 4,2 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa. To je 10 puta više od broja stanovnika EU. (Foto: Pixabay)

Morala bi postojati odredba da se ugovori raskinu ‘ako iz zdravstvene i epidemiološke perspektive više nema potrebe za cjepivima’. To se navelo kao jedan od zahtjeva u pismu. Smatraju također da bi trebala bi biti omogućena opcija smanjivanja broja doza koje se naručuju kako bi se bolje reflektirala potražnja.

Pismo je upućeno u petak navečer na adresu povjerenice EU za zdravstvo Stelle Kyriakides. Predvodnica inicijative je Poljska, a pismo su osim Hrvatske potpisale Bugarska, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Rumunjska, Slovačka i Slovenija.

Niz zemalja s istoka Europe i ranije je izrazilo zabrinutost kako su, zbog potpisanih ugovora za cjepivo protiv koronavirusa, koje su potpisali na vrhuncu pandemije, bili prisiljeni kupovati previše doza koje im sada više nisu potrebne.

Politico podsjeća da je Komisija osigurala 4,2 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa. To je gotovo deset puta više od broja stanovnika EU. U veljači je isporučeno 1,3 milijardi doza.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button