Domovina

Evo kako Lidl u Hrvatskoj “dere” s cijenama!

Nije stoga niti čudno što je Lidl u Brežicama dobro posjećen od brojnih Hrvata koji, kad uračunaju troškova benzina i autoceste, i dalje smatraju isplativijim po namirnice odlaziti kod susjeda nego ih kupovati kod kuće.

Četrdesetak minuta ugodne vožnje trebalo nam je da od Zagreba dođemo do slovenskih Brežica gdje smo odlučili napraviti shopping.

I to u trgovačkom lancu Lidl koji je posljednjih dana meta kritika brojnih građana ljutitih na cijene hrane u Hrvatskoj koje su i prije uvođenja eura i rata u Ukrajini bile više od europskog prosjeka.

Do Brežica smo stigli oko 11 sati i odmah na parkingu primijetili brojna druga vozila s hrvatskim registracijama čime smo si potvrdili da Hrvati često u Brežice odlaze po špeceraj.

Nije niti čudno – naš mali eksperiment pokazao nam je da bismo deset artikala koje smo kupili u Sloveniji u Hrvatskoj platili čak 40 posto više.

Naime, košarica koju smo u Sloveniji platili 19 eura, da smo je istog dana kupovali u hrvatskom Lidlu, stajala bi nas čak 26.50 eura, i to s akcijskim cijenama.

Međutim, kada bismo gledali isključivo redovne cijene, hrvatska košarica opet bi bila skuplja od slovenske, i to 12.8 posto što opet nije beznačajan popust i što se na veću količinu i dobro isplaniranu kupnju može drastično i povećati.

Odabrali smo deseta artikala – maslac, toast kruh, mineralnu vodu, kuhanu šunku, trapist, sir cheddar, puding, konzerviranu tunu, ajvar i Pringles čips, no usput smo pronašli još najmanje tridesetak artikala koji su jeftiniji nego u hrvatskoj, i tek tri koji imaju istu ili nižu cijenu.

Zanimljivo, na nekim artiklima bila je ogromna ušteda – recimo, sir trapist koji u Hrvatskoj ima redovnu cijenu 8.99 eura u Sloveniji košta 6.49, ali je u vrijeme naše posjete bio na akciji pa smo ga platili 5.19, dakle čak 3.7 eura manje.

Zanimljiv je primjer toast kruha Toastino – njegova redovna cijena u Sloveniji iznosi 0.89 eura što znači da je niža od akcijske cijene istog toasta u Hrvatskoj gdje on s popustom košta 0.99 eura.

Konzervirana tuna u Zagrebu je 56 posto skuplja nego u Brežicama, dječji puding Monterey skuplji je 18 posto, a mineralna negazirana voda u Hrvatskoj košta 63 posto više nego u Sloveniji.

Ono što nas je posebno iznenadilo bile su razlike u cijeni posebne Lidlove ponude Vegenuary, veganske siječanjske ponude koja istovremeno postoji i u hrvatskom i u slovenskom Lidlu.

Naime, ovako letimično smo već u katalozima pronašli deset artikala koji su svi redom jeftiniji u Sloveniji i niti jedan koji bi bio jeftiniji u Hrvatskoj.

Nije stoga niti čudno što se Lidlom u Brežicama najviše čuju glasovi brojnih Hrvata koji, kad uračunaju troškova benzina i autoceste, i dalje smatraju isplativijim po namirnice odlaziti kod susjeda nego ih kupovati kod kuće.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
brotnjo.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button