Svijet

Francuska ide prema dodatnom stezanju mjera protiv COVID-a zakonski (obvezno cijepljenje?)

Zastupnici donjeg doma francuskog parlamenta odobrili su u petak, 23. srpnja, u prvom čitanju zakon, predložen od strane vlade, a odnosi se na nove mjere za borbu protiv koronavirusa Covid-19. Njime se prije svega predviđa obvezno cijepljenje za određeni broj kategorija društva: liječnike, vatrogasce i vojnike.

O tome je izvješćeno na službenoj stranici francuskog parlamenta, gdje je navedeno i kako je prijedlog zakona podržalo 117 zastupnika, dok ih je 86 bilo protiv.

Slika: Sydney Australija prosvjedi protiv mjera.

Osim obveznog cijepljenja za navedene kategorije ljudi, nacrt zakona predviđa i mogućnost suočavanja s otkazom onih koji se ne žele cijepiti, a predviđa i značajno povećanje uporabe zdravstvene propusnice koja mora sadržavati podatke o cjelovitom cijepljenju, ili nedavnom negativnom PCR testu ili potvrdu o imunitetu. Takav će dokument morati imati zaposlenici svih institucija koje rade s ljudima.  Od 22. srpnja zdravstvene propusnice postale su obvezne za pristup događajima u kojima sudjeluje više od 50 ljudi.

Ako zakon prođe u predloženom obliku, besplatni PCR testovi bit će ukinuti, a policija će uvesti i provjere obvezne desetodnevne samoizolacije za zaražene. Izvanredne okolnosti mogu se produžiti do 31. prosinca.

Oporba je iz zakona uspjela izuzeti samo jednu točku, uslijed čega sada više nema kazne za uporabu lažnih zdravstvenih propusnica, prema kojoj je počiniteljima prijetila kazna zatvora do 5 godina i novčana kazna od 75.000 eura.

Prosvjedi u Grčkoj

Danas će i Senat (gornji dom francuskog parlamenta) početi raspravu o ovom prijedlogu zakona. U Senatu vladajuće stranka predsjednika Emmanuela Macrona nema većinu. Dokument će se nakon toga vratiti u donji dom na konačno glasanje, a vlada očekuje da će nacrt zakona biti usvojen ovog vikenda i da bi na snagu trebao stupiti početkom kolovoza.

Prosvjedi u Slovačkoj

Podsjećamo:

 • ovaj je zakon izazvao niz prosvjeda, a novi prosvjed se u Francuskoj održava danas (24. srpnja), na pariškom trgu Trocadero;
 • Macron je već ranije najavio ove mjere koje u naravi prisiljavaju na cijepljenje o čemu smo pisali ranije ovdje;
 • cijepiva nemaju očekivanu učinkovitost te je broj novo zaraženih najveći upravo u zemljama gdje je najveća procijepljenost, o čemu smo pisali ovdje i ovdje;
 • prosvjedi se održavaju gotovo u svim državama nakon uvođenja ili najave uvođenja dodatnih mjera koje praktično uvode diktaturu jer onemogućavaju ne cijepljenima normalan život. Zadnji primjer su jučerašnji prosvjedi u Slovačkoj (gdje je korišten ispred parlamenta i suzavac). Ranije ovaj tjedan su protesti održavani u Grčkoj, Malti, Londonu, Francuskoj, a danas u Australiji ,
 • uz sve navedeno ostaje sporno u vezi cjepiva:
  • jesu li cjepiva razvijena u skladu sa procedurama koje su vrijedile prije pojave covida?
  • jesu li tijekom razvoja poštovani vremenski rokovi u cilju provođenja odgovarajućih provjera?
  • jesu li nuspojave covid cjepiva brojnije i ozbiljnije od drugih cjepiva?

crodex.net / geopolitika.news

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button