Vijesti

COVID CIJEPLJENJE NEUČINKOVITO? Zaraza se širi i kod prvaka po broju cijepljenih, vraćaju mjere

Prvi put u četiri mjeseca broj novozaraženih koronavirusom u Izrealu je u jednome danu veći od 1000, objavilo je u subotu ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je priopćilo da je u 24-satnom razdoblju zabilježeno 1.118 novooboljelih, što je najveći broj slučajeva u jednom danu od sredine ožujka.

Slika: status novozaraženih u Izraelu, od početka pandemije do 17.07.2021.g.

Tijekom vrhunca pandemije u siječnju, broj dnevnih slučajeva u Izraelu je premašio 10.000.

Izraelski premijer Naftali Bennett u petak je izjavio da delta varijanta virusa uzrokuje porast infekcija u svijetu, pa i u ”procijepljenim zemljama poput Velike Britanije, SAD-a i Izraela”.

Trenutna procjena jest da je “učinkovitost postojećih cjepiva protiv delta varijante slabija od očekivane” i jasno je da se problem ne može riješiti isključivo cijepljenjem, rekao je.

Zbog novog porasta zaraze, Izrael od srijede opet namjerava uvesti mjere ograničenja za okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenim prostorima.

Takvim događajima moći će prisustvovati samo oni koji su se cijepili, preboljeli covid-19 i koji imaju negativan test. Svi će morati nositi zaštitne maske, prenosi priznajem.hr.

Slika: status novozaraženih u Hrvatskoj, od početka pandemije do 17.07.2021.g., vidljiv je porast novozaraženih .

Status cijepljenih (slika 1.) i broj novih slučajeva na 1,0 milijun stanovnika (slika 2.) – po državama:

Iz donjih podataka u slikama može se uočiti da prvih pet država po visini udjela cijepljenih – slika 1. (Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, Španjolska, Italija i Njemačka), su među prvih šest država po broju novih slučajeva zaraze – slika 2. (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Francuska, Izrael, C.Gora, Italija). S obzirom na predstavljene podatke može se opravdano zapitati je li i cijepljenje učinkovito i opravdano, posebno uzevši u obzir da se sve više širi pritisak Vlada i otvorena diskriminacija onih koji se nisu spremni cijepiti?

Slika 1.: Udio cijepljenih na dan 17.07.2021.g.: jednom dozom (svjetlo zeleno) i s obje doze (tamno zeleno). Izvor: https://ourworldindata.org
Slika 2.: sedmodnevni prosjek novozaraženih slučajeva COVID-a, na jedan milijun stanovnika, na dan 17.07.2021.g. Izvor: https://ourworldindata.org/covid-cases

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button