Magazin

Dvije zabrinjavajuće činjenice iza ‘fora’ fotografije pape Franje u skupocjenoj jakni!

Prva govori o samom autoru fotomontaže i okolnostima njezina nastanka, a druga da je umjetna inteligencija uspjela zavarati previše korisnika društvenih mreža…

Društvene mreže ovih je dana preplavila fotografija pape Franje kako Vatikanom šeće u skupocjenoj bijeloj pernatoj jakni. Premda je dobar dio korisnika pomislio da se radi o stvarnoj fotografiji, uskoro se saznalo da je riječ o svojevrsnoj fotomontaži, odnosno uratku koji je stvorila umjetna inteligencija Midjourney. Naime, ovaj alat proizvodi slike na temelju tekstualnih upita.

Lažna fotografija Pape u ležernom izdanju najprije se pojavila u Facebook grupi “Al Art Universe“, a zatim je u petak, 24. ožujka, osvanula na Redditu, a kasnije se proširila Twitterom.

Mediji su uskoro ovu fotografiju prozvali prvim stvarnim slučajem masovne dezinformacije umjetne inteligencije. Prije toga na društvenim mrežama pojavile su se lažne fotografije uhićenja Donalda Trumpa, također nastale u alatu Midjourney, ali one ipak nisu postigle takvu popularnost na mrežama.

U međuvremenu se saznalo da je autor fotografije građevinski radnik iz okolice Chicaga koji se za američki BuzzFeed News predstavio kao Pablo Xavier. On je, nažalost, na ideju došao nakon konzumacije halucinogenih gljiva. Dodao je kako se nije htio narugati Papi, nego mu se učinilo da bi moglo biti „smiješno vidjeti Papu u smiješnoj jakni“.

Onima koji su nasjeli na njegovu fotomontažu i krenuli kritizirati Vatikan zbog pretjeranog trošenja novca na skupocjenu jaknu, Pablo Xavier je poručio da ubuduće dobro razmisle o onome što pronalaze na internetu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
bitno.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button