Gospodarstvo

Država prodaje atraktivno odmaralište na Makarskoj rivijeri !

Na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Bast – Baška Voda. Rok za podnošenje ponuda je 20.09.2021.

Radi se “Dječjem selu” u Baškoj Vodi smještenom na izuzetno atraktivnoj lokaciji od 68.000 metara kvadratnih .

Dječje selo nuđeno je već lani, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, a premda je u planu Ministarstva o raspolaganju državnom imovinom u 2021. bilo predviđeno spuštanje cijene za oko 2 milijuna kuna, istaknut je isti početni iznos od 108,4 milijuna kuna jer procjena je da će navedena lokacija  biti zanimljiva mnogim poduzetnicima i ulagačima jer se radi o jednoj o najatraktivnijih lokacija Makarske rivijere!

Razmatrat će se samo ponude hrvatskih i tvrtki s područja Europskog gospodarskog prostora, dok se za fizičke osobe ostavlja mogućnost sudjelovanja i za državljane zemalja s kojima Hrvatska ima ugovor o reciprocitet u stjecanja nekretnina.

Planski kapacitet turističke zone iznosi 800 kreveta. Postojeće objekte moguće je rekonstruirati ili srušiti i izgraditi nove, s tim što je u izgrađenim ili rekonstruiranim objektima obvezno pružanje ugostiteljsko-turističkih usluga visokog nivoa.

Nekretnina se nalazi u neposrednoj blizini morske obale, u području u kojem nije utvrđena granica pomorskog dobra te dio iste može predstavljati pomorsko dobro po samom zakonu, u kom slučaju taj dio nije predmet prodaje, a odabrani ponuditelj se obvezuje prihvatiti provedbu postupka utvrđivanja granice pomorskog dobra na predmetnoj čestici sukladno planu upravljanja pomorskim dobrom nadležnog upravnog tijela u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili sam zatražiti utvrđivanje iste sukladno svojim planovima, bez mogućnosti umanjenja cijene.

Spor oko ovog odmarališta vodio se gotovo 20 godina a država se sporila sama sa sobom oko ovog devastiranog objekta. U Prostornom planu Baške Vode navodi se kako je ovaj dio namijenjen za turizam i zdravstveni turizam, a kako se radi o odličnoj lokaciji radi se o nekoliko desetaka milijuna eura vrijednosti. No svi su nijemo pratili propadanje samog objekta i prostora. Žalosno je da se godinama nije rješavao taj devastirani prostor.

Makarska, Djecje Selo na Baskom Polju pokraj mjesta Baska Voda, nekadašnja specijalna bolnica za djecu , izgrađeno donacijom Svedskog Crvenog kriza i vlade za smještaj izbjeglica iz Mađarske nakon ruske intervencije 1956. Sada devastirano i prepušteno propadanju.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Izmjenjivali su se jedino poduzetnici zainteresirani za kupovinu bivšeg lječilišta kojih je svake godine sve više. Glavni razlog zbog kojeg se problem zvan “Dječje selo” godinama nije micao s mrtve točke su nesređeni imovinsko-pravni odnosi između države i Županije. Dok traje sudski postupak određivanja vlasnika, građevina i dalje samo propada. Lječilište je od 1991. do 2006. godine zbrinjavalo prognanike i izbjeglice.

Nadamo se da će napokon Dječje selo pronaći kvalitetnog ulagača i uskoro biti dovedeno u funkciju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button