Gospodarstvo

dr. sc. Maruška Vizek: HRVATSKA NIJE SPREMNA ZA EURO

Pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta dr. sc. Maruška Vizek jučer je iznijela stav kako hrvatsko gospodarstvo nije spremno za uvođenje eura. “Definitivno mislim da 2023. godina nije dobra godina za uvođenje eura jer hrvatsko gospodarstvo strukturalno nije spremno za takav potez.” poručuje Vizek.

Kazala je i kako je sve više Hrvata vjeruje kuni čemu svjedoči i sve više kunskih kredita, navodi da njihov udio prelazi polovicu ukupnih kredita dok se udio kredita u eurima smanjio, s tendencijom daljnjega pada. Sama ta činjenica uvelike oslobađa prostor monetarne politike za nekakav vid djelovanja, a mi se toga na neki način odričemo. Imate daljnje razloge, koji su više vezani za političku ekonomiju Europske monetarne unije, ona je duboko nestabilna.

Jedan od argumenata za uvođenje eura je navodan ekspresan rast plaća međutim Vizek tvrdi da rast plaća isključivo ovisi o povećanju proizvodnosti rada, a taj je rast nemoguć bez strukturnih reformi. Vjeruj stručnjacima, a ne briselskim činovnicima.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button