Domovina

Dijanović: Sorošev “Možemo” bez imalo pretjerivanja može se opisati kao zeleni komunizam

Davor Dijanović: Puno je analiza posljednjih tjedana objavljeno o rezultatima lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj. Ono što odmah upada u oči nedvojbeno su slabiji rezultati HDZ-a i SDP-a kao dvije najveće stranke. Ako HDZ osigura pobjedu u barem jednome od četiri velika grada (od pobjede u Splitu izglednija je pobjeda u Osijeku) vodstvo stranke ukupni rezultat izbora moći će braniti kao solidan. Zbog jake stranačke infrastrukture i klijentelističkoga modela vladavine HDZ po inerciji akumulira velik broj glasova diljem Hrvatske. No činjenica je i ta da je broj glasova koje HDZ dobiva na svakim izborima sve manji i manji.

Rezultat SDP-a je debakl. Partija je već odavno u krizi i ako u kratkome roku ne dođe do njezina rebrendiranja ona bi se mogla svesti na stranku regionalnog karaktera. Kriza SDP-a prvenstveno je uvjetovana nedostatkom ikakvih suvislih ideja i kvalitetnih kadrova. No riječ je o globalnom fenomenu budući da su socijaldemokratske stranke diljem Europe u krizi, a njihove birače sve više preuzimaju stranke zelene internacionale, kazao je Dijanović.

Ideološka franšiza Možemo, sekcija zelene internacionale, financirana stranim novcem i sa stranom zelenom agendom, i u Hrvatskoj je počela snažno jačati i preuzimati glasače SDP-a. U prvi plan je isturen pristojan lik Tomislava Tomaševića i terminologija koja ne odbija birače. No riječ je o mimikriji. U bitnome se, naime, agenda Možemo bez imalo pretjerivanja može opisati kao zeleni komunizam.

Dijanović: Treći val se provodi pod krinkom kvaziekologizma.

Dijanović

Prvo se kao nositelje revolucije htjelo instrumentalizirati radništvo. Kad to nije uspjelo prema agendi Frankfurtske škole to su postale sve vrste manjina. Treći val se provodi pod krinkom kvaziekologizma. Možemo! kombinira elemente sva tri vala, s naglaskom na drugi i treći. Njihove su ekonomske ideje opasne, a društveni koncepti predstavljaju također vrlo opasne eksperimente, rekao je Dijanović

Zelene opcije jačaju posljednjih godina diljem Europe i ako će se u budućnost htjeti spriječiti njihove aspiracije da u Hrvatskoj preuzmu vlast na razini države bit će potrebna suradnja svih stranaka od famoznoga „centra“ pa na desno.
Ono što je obilježilo ove izbore je rast velikoga broja samostalnih lista i tzv. slobodnih strijelaca. Kad su u pitanju ostale parlamentarne stranke, treba istaknuti da rezultat Mosta nije spektakularan, no određeni uspjesi u Dalmaciji i tri mjesta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba pokazuju da se s Mostom mora računati u budućnosti.

Sa svojim kandidatima u drugome krugu u dva velika grada i s preko 400 osvojenih mandata diljem Hrvatske Domovinski pokret nametnuo se kao stožerna nacionalna stranka, unatoč tome što režimska piskarala od početka žele obezvrijediti svaki uspjeh te stranke.

Lokalni izbori prošli su manje-više očekivano. A i ponašanje anketara i tzv. mainstream medija bilo je standardno i očekivano, što znači navijačko, neobjektivno i neprofesionalno, do te mjere da je čak i njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung pisao o otvorenome medijskom drukanju za Možemo!

Nakon rezultata drugoga kruga izbora do kraja će se kristalizirati odnosi na političkoj sceni, no već sada je prilično jasno da se nalazimo pred naletom nove radikalne ljevice koja bi, ako će nedostajati pameti na drugoj strani političkoga spektra, sutra mogla preuzeti i vlast na razini države.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Narod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button