Zanimljivosti

NE, PELJEŠKI MOST NE SPAJA HRVATSKU NAKON 300 GODINA

Povijesna je neistina da su hrvatski jug i sjever “spojeni nakon 300 godina”, kako se može čuti ovih dana. Osim što su taj hrvatski jug i sjever bili dio iste države (doduše, ne hrvatske) još od 1878. od okupacije, a od 1908. godine i službene aneksije BiH od strane Austro-Ugarske Monarhije, a zatim Države SHS, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije (1918. – 1941.), taj su hrvatski sjever i jug bili bio jedinstvene hrvatske teritorijalne jedinice još 1939. osnivanjem Banovine Hrvatske, a zatim i dio Nezavisne Države Hrvatske (1941. – 1945.).

Nužnost gradnje Pelješkoga mosta zapravo možemo zahvaliti AVNOJ-u koji je ponovno razdvojio Hrvatsku, ali i nepovoljnim međunarodnim okolnostima (a možda dijelom i manjkom volje našega vodstva) 90-ih godina koji ipak nisu omogućili očuvanje barem hrvatske federalne jedinice u BiH.

2.) Narativ koji se u javnosti nameće o ovom “višestoljetnom snu hrvatskoga naroda”, stvara dojam da taj hrvatski sjever i jug razdvajaju tamo neki nepoznati tuđinci, neki tamo Bosanci ili šta li su već. Kao da se sami Istanbul nalazi na poluotoku Kleku. A što to razdvaja hrvatski sjever i jug? Razdvaja ih općina Neum. To je općina koja je, ako pogledamo njen etnički sastav, jedna od “najhrvatskijih” općina na našoj obali. 97,64% stanovnika te općine su Hrvati, koji bi sutra zasigurno u istome postotku prihvatili biti dio Republike Hrvatske, umjesto nametnute im BiH. Stoga, pravilnije bi bilo naglašavati da se ovdje radi o spajanju sjevera i juga Republike Hrvatske, jer bi pojam “Hrvatska” u kontekstu neumskih, ali i svih hercegbosanskih Hrvata ipak trebao značiti nešto više.

‌ZAKLJUČNO: Pelješki most ne spaja “hrvatski narod i Hrvatsku”, već teritorij Republike Hrvatske koji je na nesreću našu, ali i na nesreću onih koji žive u Neumu, ostao razdvojen. Dakako, Pelješki most izuzetno je bitan, pa i epohalan infrastrukturni projekt koji će unaprijediti promet (a time i sve ostale djelatnosti) i na Pelješcu, i na južnim otocima i u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji, bez potrebe da više ovisimo o nama nesklonome političkom Sarajevu. I u tome pogledu treba pohvaliti sve one koji su ovaj projekt priveli kraju.

Izvor:Frano Čirko/fb

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button