Svijet

David Petraeus: SAD će uništiti ruske trupe ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini!

Bivši direktor CIA-e i umirovljeni vojni general kaže da je čelnik Moskve ‘očajan’ i da je ‘stvarnost bojnog polja s kojom se suočava nepovratna’

Bivši direktor CIA-e i umirovljeni vojni general s četiri zvjezdice David Petraeus sinoć je izjavio da će SAD i njegovi saveznici uništiti ruske trupe i njihovu opremu u Ukrajini, kao i potopiti njenu crnomorsku flotu, ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje, prenosi slobodnadalmacija.hr intervju američkog generala objavljenog za medijsku kuću ABCnews.

Upozorenje dolazi nekoliko dana nakon što je Putin izrazio stavove koje su mnogi protumačili kao prijetnju većeg rata između Rusije i Zapada.

– Samo ću vam reći hipotetski, NATO bi uništio svako rusko oružje koje bi mogao vidjeti i identificirati, na bojnom polju, na Krimu, ali i svaki brod u Crnom moru – rekao je.

Upitan bi li uporaba nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini uvela Ameriku i NATO u rat, Petraeus je rekao da to ne bi bila situacija koja bi pokrenula članak 5. saveza, koji poziva na kolektivnu obranu. To je zato što Ukrajina nije dio NATO-a – no, bez obzira na to, “odgovor SAD-a i NATO-a” bio bi primjeren, rekao je Petraeus.

Naime, gen.Petraeus je priznao da bi se vjerojatnost širenja radijacije na zemlje pod kišobranom NATO-vog Članka 5, možda mogla protumačiti kao napad na članicu NATO-a.

“Možda možete to dokazati”, rekao je. “Drugo stajalište je kako bi to bilo toliko užasno da bi morao postojati odgovor – ne može ostati bez odgovora.”

Petrus je rekao kako nije razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom o vjerojatnom odgovoru SAD-a na nuklearnu eskalaciju, za koju vjerojatnost eskalacije su službenici američke administracije ponovili više puta Moskvi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
slobodnadalmacija.hrabcnews.go.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button