SvijetVideo

Zelenski poziva NATO na ‘preventivnu akciju’ kako bi spriječio Rusiju da koristi nuklearno oružje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je NATO da provede “preventivne akcije” protiv ruskih ciljeva kako bi spriječio njihovu upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini.

Predsjednik Zelenski je rekao da su te radnje “potrebne kako bi Rusi znali što ih čeka ako upotrijebi nuklearno oružje“. “Ne obrnuto, čekati ruske nuklearne napade i onda reći, ‘Oh, to si učinio, evo ti sad ovo’.”

Tijekom govora Zelenskog, njegov prevoditelj je rekao da je pozvao na “preventivne udare”. Ali se zatim ispravio i rekao “preventivno djelovanje”.

Savjetnik Zelenskog Mykhailo Podolyak rekao je na društvenim mrežama da su izvješća koja je pozvao na preventivni nuklearni napad “lažna”.

“Još jedan ru-fake. Zelenski nije rekao ništa o preventivnom nuklearnom napadu na RF”, rekao je. Zelenski je podsjetio na rusku nuklearnu ucjenu. Predložio je da se preventivno ocrtaju posljedice za Rusiju i intenziviraju udari protiv nje — sankcije i oružana pomoć UA.”

Njegovi komentari dolaze usred povećane zabrinutosti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje usred razvoja događaja u ratu koji je izvan njegove kontrole i protiv njegovih interesa.

Rusija ide naprijed s aneksijom četiriju regija u južnoj i istočnoj Ukrajini unatoč negodovanju Zapada da se time krši međunarodno pravo. A Putin je upozorio da će Rusija napade na te regije promatrati kao napade na Rusku Federaciju.

Tijekom procesa aneksije, koji je uključivao lažne referendume koji su navodno prošli s velikom potporom, Putin je nastavio zveckati oružjem, prijeteći da će upotrijebiti nuklearno oružje. Ove prijetnje je uostalom upućivao tijekom cijelog rata. Međutim, unatoč zabrinutosti, američki dužnosnici nedavno su ovaj tjedan ponovili da ne vide razloga za promjenu svog nuklearnog stava.

Administracija je najavila nove sankcije protiv ruskih dužnosnika nakon aneksije. A savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je na “katastrofalne posljedice” ako lansiraju nuklearnu bombu, ali su bili škrti na riječima što bi ta reakcija uključivala.

Nizozemski adm. Rob Bauer, predsjednik vojnog odbora NATO-a, upozorio je ranije ovog tjedna da bi Rusija “požalila” ako bi upotrijebila nuklearno oružje, rekavši Varšavskom sigurnosnom forumu: “Odgovor će biti takav da će Rusi požaliti zbog onoga što imaju učinjeno. I mislim da je to izuzetno važno.”

On, poput Sullivana, nije naveo pojedinosti o tome što bi odgovor mogao uključivati.

Tobias Ellwood, koji predsjeda odborom za obranu Donjeg doma, rekao je ranije ovog tjedna da bi NATO mogao odgovoriti korištenjem “konvencionalnih” vojnih akcija. One “bi vjerojatno uključivale svaki F-35 u NATO-ovom arsenalu i uništile možda svaku imovinu koja se nalazi u samoj Ukrajini”.

“Ova ideja strateške dvosmislenosti – nejasnoće o tome što biste mogli učiniti, ali biste mogli učiniti nešto – nije dovoljno jaka”, dodao je.

Putin je prošlog mjeseca naredio “djelomičnu mobilizaciju” otprilike 300.000 ruskih vojnih obveznika. Mobilizacija dolazi nakon što su ukrajinske snage izvele uspješnu protuofenzivu. Ova objava je također potaknula veliki egzodus muškaraca koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju da pobjegnu iz zemlje zrakoplovom ili automobilom. Drugi su izašli na ulice u nekim gradovima kako bi prosvjedovali.

Urednikova napomena: u naslovu i tijelu ovog članka izvorno je stajalo da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva na “preventivne napade”. Pregled prevoditeljevih primjedbi otkriva da je rekao “preventivni udari”, ali se zatim ispravio i rekao “preventivna akcija”.

Video obraćanje predsjednika Ukrajine možete pogledati OVDJE

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Washingtonexaminer

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button