Povijest

ZABORAVLJENI POKOLJ 12 HRVATA U ALŽIRU

Alžir. Godina je 1993., datum je 14. prosinca, a umjesto predblagdanskog raspoloženja, 12 obitelji i Hrvatsku očekuje stravična i šokantna vijest. Islamisti nakon mučenja i ponižavanja, krvnički ubijaju 12 hrvatskih radnika Hidroelektre. Dvojica radnika preživjela su pokolj, ali nose doživotne ožiljke.

Radnici Hidroelektre 1993. radili na izgradnji tunela u Alžiru

Hrvati su u Alžiru tog prosinca 1993. radili uglavnom na građevinskim projektima, a u napadnutom radničkom naselju u sklopu gradilišta nalazili su se radnici Hidroelektre. Radili su na gradnji tunela dugog 12 kilometara i brane na jugu Alžira, u okolici gradova Médéa i Tamezguida.

Dogodilo se to u vrijeme građanskog rata u Alžiru, kad se sukobljavala alžirska narodna vojska i islamistička militantna skupina zbog izbora u Alžiru. Nakon što su potkraj 1992. godine poništeni izbori na kojima je pobjednik trebao biti FIS (Fronta islamskog spasa), kojima su nepoželjni bili svi koji nisu Alžirci, počelo je nasilje. Zapaljeno je skladište Hidroelektre, oteti su djelatnici francuskog konzulata, ubijeno je nekoliko stranih državljana u Alžiru.

Građanski rat i nestabilnosti

Pripadnici jedne od tih skupina, GIA-e, ranije 1993. su izdali upozorenje da Alžir moraju napustiti svi stranci koji nisu muslimani. Izdali su ultimatum da to mora biti učinjeno do 15. prosinca. Dotad su ubijali samo Alžirce, no najavili su da će početi ubijati i strance. Samo večer prije isteka tog ultimatuma, izvršili su strašan napad na radničko naselje u kojem su bili i hrvatski radnici Hidroelektre. Bilo ih je stotinu, ali ih je većina otišla ranije, dok su ostala 22 radnika iz Hrvatske.

Osim toga, nedavno prije, tadašnji član krnjeg Predsjedništva BiH Ejup Ganić, posjetio je Alžir, a neke su novine pisale da je tamo održao ratnohuškački govor, nakon kojeg se dogodila ova tragedija.

50-ak napadača izvršilo pokolj u radničkom kampu

Islamisti su te večeri upali u naselje, izdvojili muslimane od nemuslimana, i započeli pokolj. Bilo je pedesetak napadača. Prvo su počeli pljačkati i uzeli ljudima satove, cipele, odjeću, novčanike. Natjerali su ih sve da se skinu, a one koji nisu bili obrezani, odmah su ubijali. Bilo je tu i muslimana iz Bosne. Njih su napadači poštedjeli. Ostale su satima mučili, a potom i njih barbarski ubili.

Dvojicu radnika hrvatske tvrtke, Marka Konfortu i Gorana Matkovića teroristi su teško ozlijedili noževima, misleći da su im zadali smrtne ozljede, no nevjerojatnim spletom okolnosti njih su dvojica uspjela izvući živu glavu. Matkoviću je prerezano lice od usta do uha, a preživio je jer je pao u nesvijest, a ubojice su mislili da je umro.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button