Ljepota i zdravlje

” Koronavirus je nastao u laboratoriju, iz političkih razloga se nije pričalo o tome”

“Koronavirus je nastao u laboratoriju, iz političkih razloga se nije pričalo o tome” – ova tvrdnja je izrečena na skupu u organizaciji HZJZ-a

Ne želimo ulaziti o istinitosti ove tvrdnje iako smo već nekoliko puta postavili ovo pitanje. Ukoliko je istinita, prije svega bi bila dobrodošla debata o koristima i rizicima financiranja određenih znanstvenih istraživanja. To je odvojeno pitanje u odnosu na način kako su razne države odgovorile na nastalu pandemiju.

Međutim, Faktograf je više od tri godine obilježavao tvrdnju da je koronavirus uzgojen u laboratoriju i greškom znanstvenika pobjegao kao netočnu informaciju, da bi u ožujku ove godine priznao pogrešku jer nije jasnije naglasio da je laboratorijska opcija otvorena te maknuo navod da se radi o ‘pogrešnoj tvrdnji’.

Vjerujemo da se znanstveni, tehnološki i društveni napredak ostvaruje u okviru slobodne razmjene ideja, propitivanja konsenzusa te kritike vlasti i moćnih institucija. Smatramo da bi se trebala povesti šira rasprava o ulozi takozvanih nezavisnih fact-checkera u javnom diskursu, s posebnim naglaskom da ih financiraju neke od najmoćnijih institucija na svijetu: države i velike korporacije. Stoga je Faktograf jedna od najtoksičnijih i najopasnijih pojava u hrvatskom društvu.

Ustavom RH je zajamčena sloboda govora i vrijeme je da se državne institucije pozabave radom ali i financiranjem Faktografa te ispitaju za čije interese i lobije oni rade.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button