Izbor uredništva

”Plaćenici” iz Faktografa ponovno napadaju:Na udaru je poznati novinar RTL-a Boris Mišević

Novinar RTL-a Boris Mišević tijekom vikenda podijelio je snimku sa teorijom da su klimatske promjene prevara te je objavio službenu tablicu o najvišim izmjerenim temperaturama u Europi i Hrvatskoj kroz povijest. Te tablice su pokazale vrlo jednostavnu i lako provjerljivu stvar: da je i prije bilo vruće kao i sada.

Ali u Faktografu se ne slažu sa tom konstatacijom te su tri njegove objave označili lažnim .

U prvom statusu Borisa Miševića stajalo je:

“Weather channel CO-founder: “Klimatske promjene se ne događaju. Radi se o političkoj platformi Demokratske stranke. Hmmm, pa jel on “teoretičar zavjere” isto? Ili stručnjak s realnim argumentima?”,

Status je vodio na snimku starog gostovanja suosnivača Weathera Channela (Meteorološkog kanala) Johna Colemana. Navode iz tog intervjua da se klimatske promjene ne događaju i da ljudska djelatnost nema značajan utjecaj na globalno zatopljenje te da ne postoji znanstveni konsenzus o klimatskim promjenama, a o čemu smo i mi već pisali i možete pročitati ovdje.

Mišević je u drugom statusu, objavljenom 23. srpnja u 11 sati, stavio staru i neažuriranu tablicu s najvišim temperaturama izmjerenima u europskim državama.

Novinar RTL-a tu je tablicu objavio kao odgovor na Twitter status kontroverzne meteorologinje N1 televizije Tee Blažević koja ga je prozvala za širenje teorije “da klimatske promjene ne postoje”.

“Vidim da statistika i istina jako ljuti klimatske fanatike…. Pa evo još malo brojeva. Po ovome izgleda da su te klimatske promjene počele još daavno…”, napisao je Mišević u statusu uz tu tablicu.

Taj Miševićev status je u dva dana prikupio 270 dijeljenja, 232 komentara i više od 1,7 tisuća drugih reakcija.

Ispravljajući tabelu između ostalog na Faktografu kao ”ključni dokaz ” globalnog zatopljrnja navode da je netočno navedena godina mostarskog BiH rekorda koji je , zabilježen 1901. godine a ne 1900. godine kako je navedeno u tablici. Da nije žalosno bilo bi smiješno.

“Ajmo još malo ‘rušiti povjerenje u znanost’ službenom statistikom. Ovo je prava znanost. Istina. Fakti. Logika. Kontekst. Razum. Sve. Hvala i doviđenja”, napisao je u trećem statusu o klimatskim promjenama Mišević ovog vikenda.

Međutim i ta objava po Faktografu nije točna jer je Mišević koristio službene podatke iz 2017. godine a ne iz 2022. godine pa se kod nekih gradova najviša izmjerena temperatura izmjerila u proteklih 5 godina.

Činjenica je da su određeni podaci iz Miševićevih objava netočni ali ključno je pitanje zašto se Faktograf uopće bavi ovakvim objavama i zašto im je stalo da u startu ograniče doseg svakom onom tko izrazi drugačiji stav ili podatke koji ne odgovaraju ”mainstream” narativu.

Iako u znanstvenoj zajednici postoji suglasje da je u proteklih 40 godina došlo do povećanja globalne temperature na zemlji ,pitanje koje muči, ali istodobno stvara sve veći razdor u znanstvenoj zajednici, jest: Može li se i mora li se povišenje temperature na Zemlji u dvadesetom stoljeću, a osobito u posljednjih nekoliko desetljeća, objasniti kao posljedica globalnog zagrijavanja ili se radi o uobičajenoj varijaciji klime? Postoje mnogobrojni znanstveni radovi koji tvrde da je nemoguće dati pouzdan i znanstveno zasnovan odgovor na ovu ključnu dilemu na osnovi postojećih nizova mjerenih klimatskih parametara, a prije svih prizemnih temperatura zraka. Ma kako ovi nizovi bili dugotrajni, oni su ipak prekratki da bi omogućili donošenje pouzdanih i znanstveno utemeljenih zaključaka.

Poseban problem o kojem se u znanstvenoj zajednici sve češće i sve oštrije vode suprotstavljene rasprave jest tvrdnja IPCC-a da je glavni uzrok, prema njihovom mišljenju, sigurnoga globalnog zagrijavanja planeta u antropogenoj emisiji “stakleničkih plinova”.
Vrlo često neki znanstvenici, a prije svega mediji povezuju pojavu ekstremnih hidroloških (suša i poplava prije svega) i klimatoloških (uragana, olujnih intenzivnih oborina itd.) događaja s klimatskim promjenama (generalno s globalnim zagrijavanjem). Hisdal i sur. analizirali su više od 600 dugih nizova dnevnih protoka izmjerenih na teritoriju Europe. Cilj ovih istraživanja bio je određivanje prostornih i vremenskih promjena u pojavi hidroloških suša. Njihov konačni zaključak bio je iznenađujući za onaj dio znanstvene zajednice i javnosti koji sve negativno i neuobičajeno (ekstremno) što se događa na planetu pripisuje fenomenu globalnog zagrijavanja izazvanom antropogenom emisijom stakleničkih plinova.
Zaključak doslovno glasi: “Unatoč nizu izvještaja da su u Europi u posljednje vrijeme suše sve češće, provedene statističke analize pokazuju da nije moguće donijeti zaključak da su suše u Europi postale dugotrajnije, intenzivnije i češće”. Leroux je istaknuo da efekt staklenika ne kontrolira ni dinamiku vremena, ni razvoj i intenzitet meteoroloških uzbuda, te da ne utječe na formiranje oborina i time na pojavu suša ili poplava. Prema njegovu je mišljenju identična situacija na planetu postojala i prije.Sličan stav ima jedan od naših najvećih znanstvenika i akademik Vladimir Paar.

Ono što je činjenica da Faktograf nije neovisan te je izuzetno je opasan za društvo i medijske slobode. Faktografovi potkapacitirani plaćenici napadaju sve koji kritički razmišljaju i usude se reći istinu pa je trenutno Faktograf najveća opasnost za slobodu govora i novinarsku struku te demokraciju općenito. Faktograf je jedna od najtoksičnijih i najopasnijih pojava u hrvatskom društvu a u najvećoj krizi u Hrvatskoj otvoreno i agresivno svrstali na stranu protunarodnih i protuvladinih fanatika oštromjeraša a očito sada imaju novu ideologiju koju moraju braniti. Ustavom RH je zajamčena sloboda govora i vrijeme je da se državne institucije pozabave radom ali i financiranjem Faktografa te ispitaju za čije interese i lobije oni rade.

Kako radi Faktograf?

Oni su udruga, nakladnik i fact-checker u jednom. ‘Fact-checkiraju’ tako da nakladnik Faktograf objavi neku ‘analizu’ (uglavnom pamflet) pa factchecker Faktograf ono što se ne slaže s pamletom označi lažnim, nedostaje kontekst, ili sl. (ubuduće se na sve to referiram kao ‘neistina’). Ne moramo ni govoriti da su mnogi takvi pamfleti pisani namjenski kako bi se obračunavali s određenim postovima i njihovim autorima (recimo naš portal ,Gordan Lauc, Nenad Bakić ili Boris Mišević).

Činjenica je da su stvari iz domene ozbiljne znanosti prešle u područje moćnih lobija i politike, pa sve češće predstavljaju dio dnevno-političke borbe za profit i moć, u kojem znanstvena istina nije dobrodošla i nema što tražiti.A Faktograf je očito dio tih moćnih lobija stoga ubuduće ako Faktograf označi neku objavu kao netočnu ili cenzurira neki portal ili osobu, budite sigurni da su oni dirnuli u osinje gnijezdo koje Faktograf grčevito brani.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button