Izbor uredništva

Ivica Šola: Globalno zatopljenje ili priča o jednoj muljaži na znanstveni način

Na jednom kraju Europe bukte požari, na drugom kiše i poplave, apokaliptičke slike prirodnih katastrofa stalno, godinama, bombardiraju nas s malih ekrana. Za sve je krivo globalno zatopljenje, i naravno, čovjek kao glavni krivac istoga. napisao je Ivica Šola za Slobodnu Dalmaciju gotovo prije godinu dana. Koliko vidimo i ove godine čim su počele vrućine a shodno tome i požari , ponovno imamo istu priču u tzv ”mainstream medijima”. Stoga prenosimo ovu kolumnu koja je aktualna i ove vjerojatno će biti aktualna i narednog ljeta.

”Pomalo već umoran od te priče o klimatskim promjenama (bit klime su promjene, zar ne?), zavirio sam u arhivu svojih starih tekstova da vidim što su sve znanstvenici govorili o tome što se događa sa Zemljom.

Portal RealClimateScience svojevremeno je nabrojao sva znanstvena predviđanja apokaliptičkog, ali totalno promašenog tipa, koji su vrištali iz medija, kao danas globalno zatopljenje. Tako su u članku pod naslovom „Pedeset godina ekoloških apokaliptičkih predviđanja koja su demantirana“, autori Myron Ebell i Steven Milloy izlistali novine unazad pedeset godina i evo što su našli.

17. 11. 1967. godine list Salt Lake Tribune objavio je članak u kojem biolog sa Stanforda Paul Ehrlich upozorava kako će 1975. godine nastupiti totalna oskudica, destrukcija, zbog prekobrojnog stanovništva te poziva i Katoličku crkvu da se uključi u spašavanje planeta i kontrolu rađanja ljudi kojih je previše. Je li se to dogodilo? Ne, ali je znanstveno bilo argumentirano. Budući da Ehrlichu ni to nije bilo dovoljno strašno, a poput Grete ga bili puni mediji, u New York Timesu dvije godine poslije, u broju od 10. kolovoza 1969. godine, opet je znanstveno „dokazao“ da ćemo za 20 godina zbog ambijentalnih problema kao vrsta nestati u „oblaku plave prašine unutar 20 godina“.

A TEK ZAHLADNJENJE

Sljedeće pak godine, 16. travnja 1970., Boston Globe donosi članak, istraživanje skupine znanstvenika koji predviđaju dolazak, ne globalnog zatopljenja, već – zahladnjenja, naslovljen: “Scientist predicts a new ice age by 21st century”. I onda sedamdesetih godina kreće medijsko – znanstvena histerija i plašenje ljudi, ne kao danas globalnim zatopljenjem, već globalnim zahladnjenjem. Tako Washington Post od 9. srpnja 1971. donosi veliko znanstveno istraživanje u kojem se tvrdi da će se zbog uporabe fosilnih goriva jedan dio sunca zamračiti te da će se „u idućih 5 do 10 godina dogoditi novo ledeno doba“.

Da ironija bude veća, ta ista institucija (Columbia University) i njezini znanstvenici danas govore protiv fosilnih goriva, ali u kontekstu globalnog zatopljenja. Histerija oko globalnog zahladnjenja dostigla je svoj vrhunac kada je 3. prosinca 1972. grupa znanstvenika sa Brown Universityja napisala pismo američkom predsjedniku u kojem traže hitno djelovanje jer će „do 2070. godine nastupiti novo ledena doba“.

Na to se vrlo brzo u Timeu 24. lipnja 1974. godine oglašavaju i drugi znanstvenici, no Time je oprezniji pa je naslov završio upitnikom: „Another Ice Age?“ Pa onda opet o globalnom zahladnjenju New York Times u broju od 5. siječnja 1978. donosi naslov s predviđanjem brojnih znanstvenika: „Međunarodni tim stručnjaka tvrdi da se ne vidi kraj tridesetogodišnjega trenda zahladnjenja sjeverne hemisfere.“

Onda, devedesete okreću priču. Nastupa, kažu, sada globalno zatopljenje. Tako The Miami News objavljuje naslovčinu u kojem profesor Hansen i drugi prozivaju senatore i političku elitu kako će devedesetih nastupiti velike suše, što će izazvati klimatske migracije. Na njihovu nesreću, to su bile jedne od najkišnijih godina uopće.

Znanstvena histerija o globalnom zatopljenju, koja je zamijenila histeriju o globalnom zahladnjenju, nije obišla ni Australiju. Tako The Canberra Times u broju od 26. rujna 1988. godine prenosi agenciju France Press i znanstvenike koji upozoravaju da će zbog podizanja razine mora oko tisuće otoka u Indijskom oceanu nestati, i poentiraju da će „Maldivi i njihovih 200 tisuća stanovnika do 1992. ostati bez pitke vode.“

Onda Associated Press 30. rujna 1989. globalno širi vijest, upozorenje Ujedinjenih naroda, da će zbog podizanja razine mora „cijeli narodi biti izbrisani s lica zemlje do 2000. godine“. Ništa se od toga nije dogodilo. Ali, znate, znanstvenici rekli…

RIŽI STABLA, NE RIŽI STABLA

Prošli pak tjedan iz Europske komisije upozoravaju da moramo spriječiti sječu šuma kako bismo smanjili emisiju CO2. Ali evo opet znanstvenika. Tako je svojevremeno GreenReport objavio članak pod naslovom “Ne sijecite stara stabla”, oslonjen na znanstveno istraživanje koje je obavilo 40 znanstvenika u kojem se tvrdi da je sječa starih stabala u šumama i prašumama, koji apsorbiraju polovinu CO2, razlog globalnog zatopljenja. Dva tjedna nakon toga Geert – Jan Nabuurs sa Sveučilišta u Weningenu objavio je u uglednom časopisu “Nature Climate Change” znanstveno istraživanje s oprečnom tezom: U Europi treba posjeći stare šume i stara stabla jer imaju gotovo neznatnu moć apsorpcije CO2, i posaditi mlada.

Što nam se, dakle, događa? Globalno zatopljenje? Globalno zahladnjenje? Nešto treće?

Čini se ništa što se na ovoj maloj loptici u beskraju svemira odvijeka već nije događalo, s čovjekom ili bez njega, s fosilnim gorivima ili bez njih. O ekstremnim vremenskim uvjetima, užasnim poplavama, požarima, višegodišnjim sušama možemo čitati u starim spisima, od Biblije, preko rimskih do srednjovjekovnih kronika, a nije bilo nafte.

Ekološka svijest i ponašanje iznimno su bitni. No ovo je više nalik nekoj vrsti industrije straha kao uvod u transformaciju kapitala i kapitalizma iz crnog u zeleni. A kada ljude hranite strahom, onda im puno lakše prodate (zelenu) robu i ideologiju za koju često i nema praktičnog i razumskog opravdanja…” napisao je Ivica Šola.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button