Gospodarstvo

Cijene lete u nebo! Približava li nam se nezapamćena ekonomska kriza?

Devetnaest zemalja eurozone već treći mjesec za redom dosižu rekordne stope inflacije, dok su potrošačke cijene skočile su za 5 posto samo u odnosu na prosinac 2021. godine. 

Baš kako smo i najavljivali, „gospodari iz sjene“ nastavljaju uspostavljati jednu krizu za drugom. Nakon pandemije koronavirusa, vrijeme je za onu ekonomsku…

Devetnaest zemalja eurozone već treći mjesec za redom dosižu rekordne stope inflacije, dok su potrošačke cijene skočile su za 5 posto samo u odnosu na prosinac 2021. godine. Podaci o inflaciji iz Njemačke i Francuske govore o tome da su očekivanja Središnje europske banke (ECB) bile precizne.

Tržišta su posljednjih tjedana povećala svoja očekivanja o povećanju kamatnih stopa, pravdajući ih velikim cijenama energenata, koje su porasle za bolnih 28,6%. Cijena nafte je skočila dok se svjetsko gospodarstvo oporavlja od suludih ograničenja nametnutih u tobožnjoj borbi protiv COVID-19, a cijena prirodnog plina u Europi porasla zbog iscrpljenih zimskih rezervi, manjih zaliha iz Rusije i straha od moguće eskalacije sukoba Moskve i Kijeva.

Viši računi za energiju za potrošače brzo su postali političko pitanje u Europi jer vlade uvode subvencije i porezne olakšice kako bi ublažile udar na kućne proračune. Veća inflacija donosi poskupljenje svega, od hrane do goriva i jedan je od čimbenika koji koči oporavak Europe.

Primjerice, cijene benzina u Njemačkoj dosegnule su rekordnih 1,712 eura po litri, objavila je u srijedu auto udruga ADAC. Gospodarski rast usporio je na 0,3% u eurozoni u posljednja tri mjeseca 2021. jer je prebrojavanje novozaraženih omikron varijantom koronavirusa dovelo do novih ograničenja i odvratilo potrošače od neosnovnog trošenja.

Ni Hrvatska nije izuzeta. Vlada nas već danima iscrpljuje na temu poskupljenja struje i plina, a što posljedično znači poskupljenja SVEGA. Ponovo se primjenjuje stari iskušani recept pripreme stanovništva na loše vijesti, ali dojma smo kako ljudi ipak sve manje vjeruju u neprestanu priču kako se oni satiru od brige, donoseći mjere koje imaju za cilj ublažavanje posljedica poskupljenja.

Cijene lete u nebo! Približava li nam se nezapamćena ekonomska kriza? 
www.crodex.net
Izvor: logično

Koliko se zdušno vlada zalaže da omogući vlastitim građanima pristojan život u trenutku kada nam se očigledno približava nezapamćena ekonomska kriza, govori zamjena termina „POSKUPLJENJE“ iz vokabulara vladinih dužnosnika s onim smiješnim „KOREKCIJA CIJENA NA VIŠE“. A što tek reći na poruku, aferama opterećenog, guvernera Hrvatske narodne banke, koji svojim sunarodnjacima veleumno objašnjava kako da prebrode financijske probleme: „Kupujte kod onih koji nude niže cijene!“ Hvala Vam guverneru na tom savjetu, zaista ste zlata vrijedni…

I dok nam premijer pokušava objasniti kako je Hrvatska pred velikim uspjehom ulaska u eurozonu, brod na koji se pokušavamo ukrcati tone nam pred očima. Kaže narod, nije svako zlo za zlo…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
provjeri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button