Izbor uredništva

Za četiri bebe mladoj obitelji treba čak 30 tisuća kuna mjesečno!

Prekrasna vijest da je 29-godišnjakinja iz Splita carskim rezom na svijet donijela četiri bebe, dvije djevojčice i dva dječaka

Tako je uljepšala ovaj tjedan na najbolji mogući način. Četiri nove male bebe, četiri nova života donijela su ponos i radost u cijelu obitelj.

Mlada mama sigurno će dobiti svu potrebnu njegu i pomoć u krugu svojih najmilijih.

Nas je zanimalo koliko u takvim radosnim trenucima, osim brige za potrebe novorođenčadi, roditelji budu opterećeni s financijske strane.

Prema riječima Bosiljke Bulović, predsjednice “Kluba trudnica beba Eva” iz Splita, troškovi brige oko beba su visoki, pogotovo ako je u pitanju nedonoščad.

TRAJNI MINUS

Foto: Pixabay

– Krenimo od elementarnih, mlijeka za prehranu. Prema svjetskoj statistici, doji 15 posto žena i to onih koje su prirodnim putem rodile jedno dijete. Kod majki koja je carskim rezom dobila četvorke, treba pretpostaviti kako će joj trebati kupovna, tzv. umjetna prehrana.

Trošak kupovne formule mlijeka je oko 5000 kuna mjesečno. Ako su djeca rođena prije vremena, tada im se daju posebna mlijeka koja koštaju još i više.

ONDA su tu pelene kojih ide dnevno minimalno tri za svako dijete, znači po 12 za sve, to vam je onda još 5000 kuna za pelene. Tu su i lijekovi te suplementi u prehrani i dodatna skrb što možemo također zaokružiti na 5000 kuna.

Zatim idu kolica, posteljina i odjeća. Sama kolica vam najjeftinija dođu oko 3000 kuna, to je 12.000 kuna samo za kolica, najmanje. Odjeću prerastu u 15 dana iz veličine koju ste im uzeli, a tu je i dodatna pomoć koju će majka morati imati pa ako se radi o nekoj osobi koja je plaćena, tada moramo ubrojiti i taj iznos.

Smatram kako je mjesečni trošak minimalno 30.000 kuna za prosječno održavanje djece u dobroj kondiciji – kaže nam ova umirovljena viša medicinska sestra i primalja.

S njezinim riječima slaže se i prof. Miljenko Marić, predsjednik “Udruga obitelji s četvero i više djece cetinskog kraja”.

– Jednoj šesteročlanoj obitelji s četvero djece da bi preživjeli treba 15.000 neto, a 20.000 kuna za prosječan život. Sve ispod 15.000 je samozaduživanje s trajnim minusom na tekućem računu.

Kad govorimo o troškovima obitelji s četiri novorođene bebe, onda se iznos enormno povećava. Nadalje, osim osnovnih potrepština kao što su prehrana, pelene, oprema, rodilja mora imati nekoga tko će je fizički pomagati. Kada nemate nikoga iz obitelji da uskoči, onda se i pomoć treba platiti.

UKINUTI POREZ!

Foto: Pixabay

Tu su i suplementi u prehrani koji su skupi. Istina je da su na dječju hranu snizili PDV, ali ustvari bi ga trebalo ukinuti na sve dječje potrepštine. Ako država tim obiteljima neće pomagati, kao što i ne pomaže, onda neka bar ne uzima! To bi se moglo uraditi na način da stavi manji porez za neke stvari, naročito mladim obiteljima.

Osim toga, dječji doplatak se nije mijenjao 15 do 20 godina, a on je kod nas vezan za imovinski cenzus. U drugim državama je to pravo djeteta nevezano za prihode roditelja.

Mi kao udruga smo također takav model predložili ministarstvu, ali još uvijek se takoreći ništa nije promijenilo – kazao nam je ovaj otac petero djece.

Iz udruge “Obitelji 3plus” su nas uputili na troškovnik “Koliko košta imati dijete u Hrvatskoj?”, objavljen na stranici jedne od naših bankarskih kuća, koji je potvrdio riječi naših sugovornika.

– Troškovi se dijele na jednokratne i višekratne. Jednokratni su oprema za bebu: krevetić, madrac, autosjedalica, podloga za presvlačenje, baby monitor i stolica za hranjenje. Roditelji na osnovnu opremu potroše oko 11.000 kuna.

Višekratni troškovi su: pelene, odjeća, prehrana i njega. Samo mliječna hrana za bebe uz opremu za prehranu košta otprilike 7000 kn – navedeno je.

Napomenimo kako su se cijene od dana objave toga troškovnika umnogome povisile.

MLIJEKO

Trošak kupovnog mlijeka je oko 500 kuna mjesečno. Ako su djeca rođena prije vremena, tada im se daju posebna mlijeka koja koštaju još i više.

PELENE

Svaki dan trebaju minimalno tri pelene za svako dijete, znači po 12 za svih, to je onda još 5000 kuna za pelene.

SUPLEMENTI

Tu su i lijekovi te suplementi u prehrani i dodatna skrb što možemo također zaokružiti na 5000 kuna.

POMOĆ

Majka će morati imati dodatnu pomoć pa ako se radi o nekoj osobi koja je plaćena, tada moramo ubrojiti i taj iznos.

KOLICA, ODJEĆA…

Najjeftinija kolica su oko 3000 kuna, to je 12.000 kuna. Odjeću prerastu u 15 dana iz veličine koju ste im uzeli…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button