Gospodarstvo

Čeka nas nestašica gnojiva? Uz visoku cijenu plina…

Svi su proizvođači gnojiva u Europi stavljeni u poziciju da ne mogu uopće planirati poslovanje i Petrokemija se tome prilagodila, rekao je predsjednik Uprave Davor Žmegač za HRT.

Poslali smo signal Vladi. Bude li cijena plina preko 150 eura za MWh, nema ekonomske računice za pokretanje postrojenja za proizvodnju gnojiva. Ovo je za HRT rekao predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač.

“U tom slučaju, neće ga biti dovoljno za sjetvu, a zbog logističkih ograničenja to će biti teško napraviti i uvozom“, naglasio je za ovu TV kuću dodajući da sve to povlači pitanje osiguranja mineralnih gnojiva i za proljeće te inflatornog pritiska na cijenu hrane i prehrambeni ciklus. 

Troškovi plina, podsjetio je, čine 63 posto njihova poslovanja, a ova domaća tvornica još je početkom godine optimizirala proizvodnju zbog niza poskupljenja i neizvjesnosti na tržištu.

“Svi su proizvođači gnojiva u Europi stavljeni u poziciju da ne mogu uopće planirati poslovanje i Petrokemija se tome prilagodila. Predsjednik Uprave je također otkrio da se spremaju za jesensku proizvodnju i određenu količinu moraju imati na raspolaganju. 

Kako piše HRT, država je za jesensku sjetvu osigurala 170 tisuća tona gnojiva, i to upravo od ovog domaćeg proizvođača. 

Da bi moglo doći do daljnjih poskupljenja pa i nestašice na tržištu, upozorio je i norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara. 

“Postoji jasan rizik od nestašice dušika i daljnjih skokova cijena ako se situacija s plinom u Europi pogorša”.  Ovo je naglasio Svein Tore Holsether, predsjednik i glavni izvršni direktor. 

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button