Domovina

”Promjena spola” u Hrvatskoj uskoro na račun HZZO-a

Osobe koje žele napraviti promjenu spola moći će obaviti potrebne operacije na račun HZZO-a. Djeca koja od ranog djetinjstva misle kako znaju da su rođena u pogrešnom spolu.

Tako će jer tako misle, a uz svestranu pomoć naših “stručnjaka”, moći odmah po stupanju u pubertet dobiti lijekove kojima se zaustavlja pubertet njihova biološkog spola, a od 16. godine dobivat će hormonsku terapiju koja će im omogućiti postupno ostvarivanje izgleda roda u kojem žive.

Odrasle osobe prije promjene imat će pravo pohraniti svoje spolne stanice da bi u budućnosti mogle ostvariti biološko roditeljstvo.

Neke su to od novosti koje donose “Stručne” smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o promjeni spola, upućenih u javnu raspravu.

Hodogram postupanja

One donose detaljni hodogram postupanja, od liječnika primarne zaštite nadalje, kad pomoć zatraži osoba s rodnom disforijom. Precizno smo propisali postupanja psihologa, psihijatara i endokrinologa.

Kirurški dio još nije uređen, no ako se prihvate Smjernice koje u skladu sa svjetskim Smjernicama operaciju spola definiraju kao terapijski postupak za osobe s rodnom disforijom, osobe će dobivati uputnicu i moći obavljati potrebne zahvate o trošku HZZO-a – kaže dr. Nataša Jokić Begić, psihologinja s Filozofskog fakulteta, suautorica Smjernica i psihologinja s bogatim iskustvom u radu s osobama s rodnom disforijom.

Ministarstvo zdravlja, kako doznajemo, već je zatražilo izradu preciznog popisa dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) za rodnu disforiju.

Danas, naime, osobe koje prolaze tranziciju iz jednog spola u drugi u Hrvatskoj ne mogu ukloniti dojke ili maternicu jer rodna disforija nije indikacija za takvu operaciju. Konačne operacije spola u Hrvatskoj se ne izvode.

Nama najbliži centar u kojem se obavlja velik broj takvih operacija godišnje nalazi se u Beogradu, a kompletna operacija okvirno stoji oko 10.000 eura.

Prihvaćanjem Smjernica, operacije koje se mogu izvesti u Hrvatskoj transseksualne osobe s liječničkom dokumentacijom moći će dobiti u hrvatskim bolnicama na uputnicu, a beogradski “stručnjaci” educirat će hrvatske kolege da sami počnu izvoditi i operacije promjene spola.

U međuvremenu osobe s rodnom disforijom moći će na operaciju u inozemstvu o trošku HZZO-a.

Mijenjati spol nije nikakav hir?

Promjena spola nije nikakav hir, to su duboko nesretne osobe koje žele živjeti ono što jesu. Odlučili smo da, nakon stupanja u pubertet mladima koji imaju dokumentaciju i jasno određenje da su rođeni u krivom spolu, dajemo terapiju za supresiju puberteta, a tek nakon 16. godine počnemo davati hormone suprotnog spola – kaže dr. Miroslav Dumić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Jutarnji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button