Domovina

Karolina Vidović Krišto poručila Plenkoviću: PANIČNO SE BOJITE JEDNAKOSTI PRED ZAKONOM I VLADAVINE PRAVA

Zastupnica Karolina Vidović Krišto komentirala je izjave premijera Andreja Plenkovića.

“Vašom jučerašnjom izjavom da u Hrvatskoj postoje „paramilitarne skupine koje su spremne nasilno rušiti demokratski izabranu vlast“, još jednom ste dokazali da ste glavni kočničar hrvatskog razvoja te da sustavno nanosite štetu hrvatskim građanima.

Kada predsjednik jedne vlade javno tvrdi da u njegovoj državi postoje paramilitarne skupine, onda to automatski ima implikacije na međunarodni ugled države te posljedično utječe i na gospodarsku snagu države, npr. na turizam; jer, kada prosječni turist čuje da u jednoj državi postoje paramilitarne skupine, to će utjecati na njega da u tu državu ne dođe.

Vaše iskorištavanje pojedinačnog slučaja jednog maloljetnika kako biste paušalno oklevetali hrvatsku državu, ne činite prvi put, jer ste to već učinili u slučaju Bezuk.

Izmišljanje unutarnjeg neprijatelja hrvatski građani poznaju još iz komunističkog vremena. Potpuno je jasno da motiv za Vaše izmišljanje ugroze demokratskog poretka jest zadržavanje koruptnog sustava i privilegija Vas i moćnika oko Vas, što naravno nanosi štetu hrvatskim građanima, ali kao što vidimo, interes običnog čovjeka Vas ne zanima.

Jedino nasilje koje se u Hrvatskoj provodi jest Vaše nasilno zadržavanje vlasti. Kada bi pravosuđe djelovalo zakonito i izvršavalo svoje obveze, onda Vi ne biste bili premijer, a velika većina današnje političke scene ne bi se bavila politikom, i zato Vi protuustavno i nasilno blokirate rad pravosuđa. Kada bi mediji djelovali profesionalno i objektivno onda Vi također ne biste bili na vlasti, ali Vi medije korumpirate novcima hrvatskih građana, što je isto protuzakonito i nasilno. Jer, u medijima nećemo pročitati:

  • da afera INA nije nikakav pojedinačan slučaj, već sustavna korupcija koju predvode politički moćnici. Dokaz Vašeg utjecaja na pravosuđe jesu činjenice iz afere INE. Tako je Marija Ratkić, jedna od ključnih osoba preko kojih se izvršila ova milijardska pljačka, puštena iz pritvora samo nekoliko dana nakon otvaranja kaznenog procesa, što je neviđeno za jednu demokratsku, funkcionirajuću državu. Tim puštanjem na slobodu pravosuđe dokazuje da slijedi Vaše naloge, jer kod ovog obujma kriminala istražni zatvor je neminovan. Sama činjenica da je samo čelnica plinare istočne Slavnije optužena, govori da su ključni akteri afere INA zaštićeni. Jer, u potpunosti je jasno da šefica tvrtke, čiji je vlasnik Županija Vukovarsko-srijemska, ovakvu vrstu kriminala nije mogla raditi bez političkog pokroviteljstva. Činjenica da istragom nije obuhvaćen neformalni upravitelj te županije Tomislav Čuljak, kao ni ministar obrane Mario Banožić, koji je predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, niti župan Damir Dekanić, jesu dokazi nelogičnosti u ovoj aferi. 
  • Sudar vlakova koji se dogodio prije nekoliko dana, a u kojoj su tri naša sugrađana poginula, rezultat je sustavne korupcije Vaše vlade. Još prije tri godine poginuli strojovođa Mario Gusak javno je govorio o alarmantnom stanju u Hrvatskim željeznicama. DORH je morao na njegove tvrdnje reagirati, što nije učinio, jer je blokiran od Vas i vladajućih moćnika. HŽ prima milijardske subvencije, a stanje u željeznicama dokazuje da se te milijarda ne troše na ispravan način za funkcionalne hrvatske željeznice i razvoj. Hrvatske željeznice krše EU pravila o subvencioniranju, te kao tvrtka koja generira gubitke i dobiva državne subvencije, financira različite tematske konferencije preko kojih Vi i Vaša vlada korumpirate hrvatske medije. Dokaz medijske korupcije je činjenica da nitko iz medija nije postavio pitanje odgovornosti Uprave željeznica te zašto Uprava željeznica nije već razriješena. Dokaz te korupcije je i činjenica da nitko ne problematizira da je teretni vlak u kojeg je udario putnički vlak, u vlasništvu vašeg tajkuna Pavla Vujnovca, vlasnika tvrtke PPD, koji zarađuje ogromne novce radeći s državnim tvrtkama, kao što je HEP, koje Vi kontrolirate.
  • Vi konstantno otvoreno kršite zakone i to je model Vašeg vladanja, počevši od slučaja Saucha, preko kojeg ste držali većinu u Hrvatskom saboru, a kojeg ste putem DORH-a ucjenjivali i držali pod stegom, do slučaja BORG, vjetroparka Krš-Pađene, slučaja JANAF i drugi niz slučajeva. Kada bi DORH djelovao sukladno zakonu, ni Vi, ni velika većina HDZ/SDP/HNS/SDSS ne biste činili vladajuću većinu. 
  • Danas objavljena informacija da je HEP bez nadzornog odbora, dokazuje kako da Vi sebe smatrate iznad zakona te da kao čelni čovjek hrvatske vlade otvoreno kršite zakone. Podsjetit ću Vas da HEP ima svoj statut, kao i da zakon o trgovačkim društvima opisuje strukturu svakog trgovačkog društva, pa tako i HEP-a. Ako je u HEP-u propisano postojanje Nadzornog odbora, njega je dužan imenovati vlasnik, a hrvatska vlada jest predstavnik vlasnika. Znači, osobno ste odgovorni što HEP nema Nadzorni odbor.

Gospodine Plenkoviću,

Boris Johnson, donedavni premijer Velike Britanije, ili Sebastian Kurz, donedavni kancelar Austrije, morali su odstupiti kad se utvrdilo da snose odgovornost za pojedina protupravna djela. Razina korupcije koju Vi činite, a koju sam dijelom gore opisala, jest takova da se propusti Sebastiana Kurza i Borisa Johnsona čine kao bagatelni delikti. 

Vi ne dopuštate da Republika Hrvatska bude uređena članica Europske unije te sustavnim blokiranjem državnih institucija i neviđenom korupcijom držite Hrvatsku u „balkanskom blatu“. 

Stoga nemojte izmišljati nikakve unutarnje ili vanjske neprijatelje. Citirat ću kardinala Josipa Bozanića koji je prije nekoliko dana korupciju nazvao rak ranom hrvatskog društva. Za stanje u svakoj državi, tako i za korupciju, odgovorna je vlada i parlamentarna većina koja podupire tu vladu. 

Hrvatski građani su i građani Europske unije i imaju pravo na uređenu europsku državu u kojoj su pred zakonom svi jednaki. Vas i vladajuće strukture vladavina prava panično plaši, ali nema nikakve dvojbe da ćemo se u Hrvatskoj izboriti za funkcionalnu, uređenu i pravičnu državu, jer samo takva država može biti bogata, napredna i socijalna”, ističe Karolina Vidović Krišto.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button