DomovinaPovijest

Mirko Jakovljević, legendarni zapovjednik žepačke bojne “Andrija Tadić”

8. siječnja 1994. uslijed pretrpljenih ozljeda u prometnoj nesreći preminuo je pukovnik Mirko Jakovljević. Zapovjednik Bojne HVO “Andrija Tadić” Žepče (iz sastava 1. gardijske brigade HVO) i zapovjednik obrane grada Žepča. Heroj obrane Hrvata opkoljene enklave.

Rođen je 20.2.1964. u selu Lupoglav nedaleko Žepča. Imao je veliku obitelj, čak 4 brata i 3 sestre. U Domovinski rat i obranu Republike Hrvatske uključio se u rujnu 1991. godine kada dolazi iz Njemačke, a u rat odlaze i njegova 3 brata.

Nakon prvih borbenih iskustava u zapadnoj Slavoniji (novsko bojište) i obuke na Sljemenu i u Kumrovcu dobiva čin satnika te je imenovan na mjesto zapovjednika postrojbe “Bosanski zmajevi” u sastavu Hrvatske vojske. Nju su činili mladići iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine koji su dragovoljno pošli u Domovinski rat.

Nakon izbijanja rata u BiH, “Bosanski zmajevi” i Mirko Jakovljević odlaze u obranu Bosanske Posavine. Ondje sudjeluju u borbama oko Bosanskog Broda, Dervente i Orašja. Tamo je Mirko Jakovljević više puta ranjavan. Jednom prilikom u borbama oko Orašja uništio je dva tenka, no bio je teško ranjen u obje noge te se jedva izvukao. Nakon što je u lipnju 1992. godine pri Hrvatskom vijeću obrane osnovana Pukovnija “Ante Bruno Bušić”, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu HVO-a “Ante Bruno Bušić”, Mirko Jakovljević odlazi u rodni kraj gdje sudjeluje u obrani Komušine i drugih hrvatskih mjesta u općini Teslić. Istodobno, provodi obuku, nabavlja oružje i okuplja stanovništvo u novoosnovanu bojnu “Andrija Tadić” koja je djelovala kao 3. bojna Pukovnije “Ante Bruno Bušić”. Jedan od značajnijih pothvata ove postrojbe bilo je uništavanje oklopnog vlaka Vojske Republike Srpske u blizini Maglaja.

Kada je 24. lipnja 1993. izbio sukob između HVO-a i Muslimanskih snaga u Žepču Bojna „Andrija Tadić“ dobiva zapovijed da se iz Osove, gdje je bila smještena, probije u Žepče koje je bilo pred padom. Zapovjednikom obrane grada imenovan je upravo Mirko Jakovljević, čija je bojna zajedno sa 111. xp brigadom HVO-a obranila Žepče, a početkom srpnja 1993. grad je u cijelosti oslobođen. Spletom okolnosti Mirko Jakovljević tada je s nekolicinom suboraca zarobio stotinjak Muslimana koji su im se predali.

U skorašnjim akcijama oslobađanja okolnih sela, Mirko Jakovljević je po peti puta ranjen te odlazi na liječenje u Republiku Hrvatsku. Ubrzo se vraća sa zapovijedi o imenovanju za zapovjednika Bojne “Andrija Tadić”.

Početkom prosinca odlazi po zapovjedi u Hercegovinu, a pri povratku Vojska Republike Srpske mu ne dozvoljava prolazak preko srpske teritorije do Žepča. Nakon toga odlazi u Dalmaciju posjetiti djevojku i sestru te u Kaštelima doživljava tešku prometnu nesreću. Nakon sedam dana kome, na staru godinu 1993. dolazi k svijesti i započinje njegov oporavak. Ipak, 8. siječnj 1994. stanje mu se naglo pogoršalo te je unatoč hitnoj i pravovremenoj liječničkoj pomoći preminuo. Pokopan je 12. siječnja 1994. u Grudama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button