Svijet

Bolnica u Illinoisu pristala je platiti 10,3 milijuna dolara u nagodbi za cjepivo protiv COVID-a

Više od 500 zdravstvenih radnika, koji su osporili obvezno cijepljenje protiv COVID-19 na koje ih je prisilila bolnica u Illinoisu, podijelit će ukupno 10,3 milijuna dolara primljenih u sporazumu o nagodbi.

Trinaest zaposlenika NorthShore University HealthSystem podnijelo je tužbu u listopadu 2021. U njoj se tvrdilo da je bolnica nezakonito odbila odobriti vjerska izuzeća od obveze za cjepivo.

Liberty Counsel, koji je zastupao radnike, rekao je da sporazum o nagodbi od 29. srpnja utječe na više od 500 sadašnjih i bivših zdravstvenih radnika. Svima je uskraćeno vjersko izuzeće od obveze cjepiva.

“Vrlo smo zadovoljni povijesnom nagodbom od 10 milijuna dolara postignutom u našoj kolektivnoj tužbi protiv NorthShore University HealthSystema”. Ovu izjavu je dao potpredsjednik Liberty Counsel za pravne poslove i glavni savjetnik za parnice Horatio G. Mihet.

“Drastična promjena politike i znatna novčana olakšica koju zahtijeva nagodba donijet će snažnu mjeru pravde zaposlenicima NorthShorea. Oni su bili bezosjećajno prisiljeni birati između svoje savjesti i posla. Ova bi nagodba također trebala poslužiti kao snažno upozorenje poslodavcima diljem zemlje da ne mogu odbiti prihvatiti one koji se iskreno protive prisilnom cijepljenju.”

Okružni sudac SAD-a John Kness, kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, zamoljen je da odobri predloženu nagodbu, izvijestio je Washington Examiner.

Examiner je dodao da se čini kako je Kness mišljenja kako je zdravstvena administracija prekršila građanska prava zaposlenika kada su uskratili vjersko izuzeće.

Nagodba predviđa da će NorthShore također promijeniti svoju nezakonitu politiku. Ta politika sada ne omogućava “vjerska izuzeća”.

Zaposlenici koji su dobili otkaz zbog vjerskog odbijanja cijepljenja protiv COVID-a imat će pravo na ponovno zapošljavanje. Prijave se trebaju poslati u roku od 90 dana od konačnog odobrenja nagodbe od strane suda i zadržat će svoju prethodnu razinu staža.

Svatko tko je izgubio posao zbog nemogućnosti ispunjavanja naloga ima pravo na dobivanje 25.000 dolara. Bilo koji od 13 vodećih tužitelja uključenih u tužbu ima pravo na dodatnih 20.000 dolara. To znači da bi ukupno dobio 45.000 dolara, rekao je Staver za Examiner.

Zaposlenici koji su naposljetku primili cjepivo unatoč vjerskim primjedbama imali bi pravo na naknadu od oko 3000 dolara.

Staver je naznačio Examineru da njegova pravna skupina brani zaposlenike kojima je odbijeno izuzeće od cjepiva u privatnom sektoru.

Sporazum o nagodbi NorthShore također izdvaja 2 milijuna dolara za pravne troškove.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button