Izbor uredništva

Spremaju nam novo cjepivo protiv bolesti koje prenose…

Spremaju nam novo cjepivo protiv bolesti koje prenose… Utvrđeno je da je cjepivo protiv virusa istočnog konjskog encefalitisa (EEEV), virusa zapadnog konjskog encefalitisa (VEEV) i virusa veneculanskog konjskog encefalitisa (VEEV) sigurno.

Ono se dobro se tolerira i izaziva neutralizirajući odgovor antitijela kod odraslih dobrovoljaca, prema novim objavljenim rezultatima kliničkog ispitivanja faze 1.

Cjepivo su razvili su znanstvenici iz Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) Centra za istraživanje cjepiva (VRC), koji je dio Nacionalnog instituta za zdravlje.

NIAID je također sponzorirao i financirao kliničko ispitivanje, koje je provedeno na klinici “Hope” Centar za cjepivo Emori, koje je dio Sveučilišta Emori u Atlanti. Istraživanje se pojavljuje u časopisu u “The Lancet Infectious Diseases”.

Vaccine, Chemist, Injection, Ampoule
Foto:Pixabay

Spremaju nam novo cjepivo protiv bolesti koje prenose komarci

EEEV, VEEV i VEEV se prenose na ljude ubodom zaraženih komaraca. Konji su također podložni infekciji, ali konji ne mogu direktno prenijeti viruse na ljude.

Infekcije kod ljudi su rijetke, ali mogu dovesti do simptoma sličnih gripi i teških neuroloških oštećenja ili smrti.

Virusi su izazvali ponavljajuće, male epidemije u Sjevernoj, Centralnoj i Južnoj Americi, uključujući izbijanje EEEV-a 2019. godine na sjeveroistoku SAD-a. Tamo je dovelo do 38 potvrđenih slučajeva i 15 smrtnih slučajeva.

Pod određenim laboratorijskim uvjetima, virusi se mogu prenijeti kroz zrak kapljicama aerosola i izazvati infekciju kod ljudi. Klasificirani kao prioritetni patogeni. To su potencijalni biološki agensi koji predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost i javno zdravstvo.


Direktor NIAID-a Antony S. Fauci, MD, i kolege su istakli moguću korisnost cjepiva za EEEV za ljude sa visokim profesionalnim rizikom od zaraze bolesti. To je uključilo pripadnike vojske i laboratorijske radnike, prenosi Technology.

Nadovezujući se na svoj uspješan razvoj cjepiva za virus chikungunya, istraživači VRC-a su dizajnirali kandidata za cjepivo nalik virusu čestica (VLP) (skraćeno VEVEE). Ono koristi proteine iz vanjskih omotača EEE, VEE i VEE virusa da potakne imunološki odgovor.

VLP-ovi ne sadrže genetski materijal koji je virusima potreban da bi se replicirali unutar stanica, tako da VLP-ovi ne mogu izazvati infekciju.

Za kliničko ispitivanje prve faze, 30 zdravih odraslih dobrovoljaca u dobnoj starosti od 18 do 50 godina primilo je različite doze VEVEE cjepiva od (6, 30 ili 60 mikrograma) intramuskularnom injekcijom. Sudionici su se osam tjedana kasnije vratili da dobiju istu dozu kao pojačanje.

Neki od sudionika su također primili formulaciju eksperimentalnog cjepiva koje je sadržavalo adjuvans stipse. On je dodan da bi se povećao imunološki odgovor.

Free photos of Syringe
Spremaju nam novo cjepivo protiv bolesti koje prenose komarci. (Foto:Pixabay)


Istraživači navode da je cjepivo bilo sigurno, dobro se podnosilo i da je izazvalo trajne imunološke odgovore protiv sva tri virusa. Najveći odgovor neutralizujućih antitijela primijećen je kod sudionika koji su primili dozu od 30 mikrograma s adjuvansom.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
epoha.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button