Svijet

Amerikanci prodaju veliku količinu oružja Tajvanu, među njima i najsuvremeniji projektili Sidewinder koji brinu Peking

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti više od 1,1 milijarde dolara, uključujući 60 protubrodskih projektila i 100 projektila zrak-zrak, objavio je Pentagon u petak

Paket je najavljen nakon agresivnih kineskih vojnih vježbi oko Tajvana poslije posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku.

Paket uključuje projektile Sidewinder i opremu po cijeni od 85,6 milijuna dolara, rakete Harpoon i opremu za 355 milijuna dolara te logističku potporu za tajvanski radarski sustav za nadzor za 665,4 milijuna dolara, priopćila je Pentagonova Agencija za obrambenu i sigurnosnu suradnju.

“Ove predložene prodaje su rutinski slučajevi podrške stalnim naporima Tajvana da modernizira svoje oružane snage i održi vjerodostojnu obrambenu sposobnost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta pod uvjetom anonimnosti.

Pentagon je naveo da najavljena oprema i podrška neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji. Potencijalna prodaja oružja Tajvanu odraz je kontinuirane potpore administracije američkog predsjednika Joea Bidena tom otoku. 

Spor Tajvana i Kine nije nov . On je u više navrata imao periodičke eskalacije a trenutne vojne napetosti između Tajvana i Kine najgore su u više od 40 godina. 

Kina nikada nije isključila mogućnost upotrebe sile kako bi demokratski uređeni otok stavila pod svoju kontrolu. Taipei kaže da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom i da ne polaže pravo na njega.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button