Svijet

Hrvatski “posvojitelji” zaustavljeni u zračnoj luci u Zambiji kad su krenuli u Hrvatsku

Osmero Hrvata koji su danas trebali napustiti Zambiju ponovno su zaustavljeni u tamošnjoj zračnoj luci, potvrdili su Večernjem listu diplomatski izvori.

Jučer im je bilo određeno da moraju napustiti Zambiju u roku 48 sati, a danas je hrvatske posvojitelje zatekao novi šok – zaustavljeni su na izlasku iz zemlje. Dok su čekali ukrcaj, do njih su došli predstavnici zambijskog Ureda za imigraciju, rečeno im je da ne smiju napustiti zemlju

Drama hrvatskih državljana koji su još u prosincu otišli u Afriku posvojiti djecu nastavlja se. Osmero Hrvata koji su danas trebali napustiti Zambiju ponovno su zaustavljeni u tamošnjoj zračnoj luci, potvrdili su nam diplomatski izvori. Kako doznajemo, zaustavljeni su i odvedeni. 

Hrvati su danas stigli u zračnu luku s putovnicama i svom dokumentacijom te se prijavili na let bez ikakvih problema. No, dok su čekali ukrcaj, do njih su došli predstavnici zambijskog Ureda za imigraciju te im rekli da moraju postupati po odluci njihovih tijela i da ih zaustavljaju. Potom su ih odveli u Ured za imigraciju pri njihovu MUP-u. Rečeno im je da će im tamo objasniti zašto ne smiju napustiti zemlju. 

Odmah po primitku informacije, iz Hrvatske su pokrenuti politički i diplomatski razgovori sa zambijskim vlastima, EU delegacijom te odvjetnikom Hrvata da se vidi o čemu je sada riječ. 

Jučer je na sudu slučaj prekinut pozivajući se na poseban paragraf zambijskog zakona. U njemu se kaže da “na svakom suđenju pred nižim sudom javni tužitelj može, uz suglasnost suda ili prema uputama ravnatelja državnog odvjetništva, u bilo kojem trenutku prije izricanja presude odustati od gonjenja. Ako je to učinjeno prije nego što je optuženik pozvan da iznese svoju obranu, bit će otpušten, ali takvo otpuštanje neće djelovati kao zapreka kasnijim postupcima u tom slučaju”. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Bili su optuženi za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. 

Po odbacivanju optužnice, osmero Hrvata dobilo je informaciju da mora u roku od 48 sati napustiti Zambiju. Ali na povratku u Hrvatsku zaustavljeni su u zračnoj luci.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button