Domovina

Bošnjaci ne žele dogovor, treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH

Opet će biti pokušaj da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva, oni ne žele dogovor. Znači, na svim razinama, od Federacije do države.

– BiH je u specifičnoj situaciji, imamo tri člana Predsjedništva od kojih su “dva bošnjačka člana” zbog neprimjene presude Ljubić, rekla je gostujući u Studiju 4 HRT-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Dana 28. srpnja visoki je predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona, sada je skoro mjesec dana prošlo, a političari za dogovor u Bosni i Hercegovini dobili su šest tjedana.

Konkretno, riječ je o uvođenju cenzusa od tri posto u županijama za pojedinačni izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta i izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Osvrćući se na izmjene izbornih pravila, Schmidt je rekao kako misli da to u ovom trenutku nije izvedivo.

– Ne smije biti diskriminacije, važna je proporcionalnost i potpora građana, rekao je Schmidt.

Čelnicima političkih stranaka poručio je da im daje rok od šest tjedana za dogovor o promjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom će postupiti i nametnuti nove odluke.

– BiH je u specifičnoj situaciji, imamo tri člana Predsjedništva od kojih su “dva bošnjačka člana” zbog neprimjene presude Ljubić, rekla je gostujući u Studiju 4 HRT-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. 

Postoje prijetnje o mogućem novom sukobu u BiH.

– Koliko su realne teško je reći. Sve što je izgledalo nemoguće, nakon invazije na Ukrajinu i priča o korištenju nuklearnog naoružanja, ništa nije nemoguće, ističe. 

– Treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH, dodala je Zovko.

Ističe također da je Christian Schmidt u dosta nezavidnoj situaciji, da treba opravdati ulogu visokog predstavnika.

– Imam dobru vjeru da će donijeti odluku kojom će pokazati nepristranost tog ureda. Tri strane se ne mogu dogovoriti, a ono što bi on trebao učiniti jest provedba presude Ljubić. 

Smatra da u 6 tjedana ne može doći do dogovora. 

– Bošnjačka strana je javno rekla da ne želi dogovor, nego da želi provedbom rezultata označiti kraj sudjelovanja Hrvata u vlasti u BiH. Znači, na svim razinama, od Federacije do države. Opet će biti pokušaj da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva, oni ne žele dogovor. 

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button