DomovinaVideo

Znate li koja je najpopularnija domoljubna pjesma nastala prije 30 godina?

Najpopularnija domoljubna pjesma nastala prije 30 godina… U Čavoglavama je obilježena 30. godišnjica emitiranja najpopularnije budnice iz Domovinskog rata ‘Bojna Čavoglave’.

Pjesma je to koja je probudila nadu, podizala moral i oživljavala optimizam ne samo nenaoružanim hrvatskim braniteljima, već i svima koji su u skloništima strahovali za svoj život pod najezdom teške artiljerije, bombi, “krmača” i drugih ubojitih sredstava neprijateljske JNA.

“Ona je bila krik tog vremena i naš način na koji smo pokušali skrenuti pažnju”, istaknuo je Marko Perković Thompson.

Pjesma Čavoglave je inače pjesma nastala u Domovinskom ratu i u svom se integralnom obliku brzo proširila cijelom Hrvatskom u najtežim ratnim vremenima, postajući jednim od prepoznatljivih simbola otpora mnogo nadmoćnijem, srpskom osvajaču. Pjesmu se do dolaska SDP-a i Stjepana Mesića na vlast izvodilo u svim medijima, uključujući HRT.

Hrvatski branitelj napisao pjesmu

Na početku Domovinskog rata 1991. godine Marko Perković pridružio se Zboru Narodne Garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak. Pjesma ‘Bojna Čavoglave’ dragovoljca Domovinskog rata i hrvatskog vojnika Marka Perkovića Thompsona nastala je u 11. mjesecu 1991. godine kao svojevrsna budnica, a kasnije je snimljen i video spot sa suborcima koji je prvi put pušten na Otvorenoj televiziji.

VIDEO – Thompson- Pjesma “Bojna Čavoglave”

Nikad okupirane Čavoglave

Tekst se bavi obranom hrvatskog sela smještenog u istočnom dijelu Petrovog polja. Grad Drniš koji je smješten na zapadnom rubu Petrovog polja 16. rujna 1991. pobunjeni Srbi napadaju i osvajaju. Stanovništvo Drniša primorano je naredne četiri godine provesti u progonstvu, sve do oslobađajuće vojno-redarstvene akcije Oluja 5. kolovoza 1995.

Thompson u stihovima “Bojne Čavoglave” poručuje da će braniti svoju Hrvatsku i rodno selo do smrti, sa spremnošću da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

U Domovinskom ratu selo Čavoglave nalazilo se na samoj bojišnici, ali nikada nije bilo okupirano. Veliki broj mještana sudjelovao je u borbi protiv Krajinskih Srba.

Pjesma “Bojna Čavoglave” prvi je put javno izvedena na Hrvatskom radiju Split, 31. prosinca 1991. godine, a počinje pozdravom Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) “Za Dom – Spremni!” i poručuje bandi četničkoj da neće ući u Čavoglave.

Najpopularnija domoljubna pjesma nastala prije 30 godina...  www.crodex.net
Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi !!!

Pjesma koja budi nadu

Svi koji su tih dana sa strepnjom slušali radijska i televizijska izvješća, gledali grozomorne prizore etničkog čišćenja, zaklanih i ubijenih Hrvata i svog ostalog stanovništva koje su se našlo na udaru velikosrpskih terorista, znaju što su osjetili kada su pjesmu prvi put čuli.

Pjesma je probudila nadu, podizala je moral i oživljavala optimizam ne samo nenaoružanim braniteljima već i svima koji su u skloništima strahovali za svoj život pod najezdom teške artiljerije, bombi, “krmača” i drugih ubojitih sredstava neprijateljske JNA – kojoj se isticala crvena zvijezda petokraka na kapama, zrakoplovima, tenkovima – u suradnji s paravojnim postrojbama Srba u Hrvatskoj.

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi

Puče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka
Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotov s’, siju pjesmu svi
Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi

Čujte srpski dobrovoljci bando četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji

Stići će vas Božja pravda to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button