Izbor uredništva

VIDEO:Kako je nastala pjesma “Bojna Čavoglave”?

Domovinski rat u Hrvatskoj obilježile su mnoge domoljubne pjesme koje su budile nacionalnu svijest i podizale borbeni moral hrvatskih vojnika. Među njima posebno mjesto zauzima “Bojna Čavoglave.”

Iako je nastala još tijekom jeseni na bojišnici i izvođena na lokalnim koncertima i puštana u rovovima. Prvi je put javno emitirana na staru godinu 31. prosinca 1991. na hrvatskom radiju Split. Nedugo nakon toga nastao je i spot koji je prvi put emitiran na otvorenoj televiziji a potom i u emisiji “Slikom na sliku” hrvatske televizije.

VIDEO
Stala braća da obrane NAŠE domove!!!!

Pjesmu “Bojnu Čavoglave” napisao je i otpjevao je Marko Perković koji se na početku Domovinskog rata pridružio Zboru Narodne Garde. Kao potpuni anonimus rodno je selo koje se našlo na ratnoj crti razdvajanja predočio u stihove. Bila je njegova prva pjesma, nastala spontano jedne večeri na običnom kasetofonu, no netko ju je odnio u Split, počela se vrtjeti po kafićima i kao požar se raširila po cijeloj Hrvatskoj. Njezina autora često su s bojišnice vukli na javni nastup a s bine bi se u večer vraćao na bojišnicu.

Ovo morate čuti: talijanski bend snimio je 'Čavoglave' u hard-rock verziji  - Večernji.hr
Ne ćete u Čavoglave, niste ni prije!!!

Na položaju u Čavoglavama bilo ih je šestorica koji su se zvali Marko, pa su njemu dali nadimak po staroj američkoj strojnici “Thompson” koju je nosio. Pjesma je nastala u vrijeme kad su hrvatske snage još nedovoljno obučene i organizirane trpljele poraze u sukobu s tehničkim nadmoćnim neprijateljem, te joj se često pripisuje zasluga da je podigla moral u kritičnom trenutku sukoba. Tijekom domovinskog rata po svuda se slušala, pa je postala jednim od prepoznatljivih simbola hrvatskog otpora. “Bojna Čavoglave” proslavila je Marka Perkovića Thompsona u cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, te ga vinula u hrvatske estradne vode…

Počela jedna od najtežih bitaka Domovinskog rata – opći napad na Daruvar,  Lipik i Pakrac
Hrvatska vam zaboravit neće nikada, neće nikada!!!!

VIDEO – “Bojna Čavoglave”?

Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi!!!!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button