Povijest

Pucanj u istinu – srpski snajperist ubio snimatelja Gordana Lederera – 10.08.1991.

Optužbe protiv ubojice su odbačene zbog primjene Zakona o općem oprostu.

Filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civilastradalih u Domovinskom ratu, ubijen je snajperskim metkom 10. kolovoza 1991. godine. Taj zločin dogodio se na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao hrvatske borce u akciji tijekom neprijateljskih napada na Pounje.

Lederer je ubijen u 33 godini života. U svojoj dotadašnjoj karijeri istaknuo se kao originalni filmski radnik i snimatelj. Diplomirao je na studiju filmskog i tv-snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bio je autor više nagrađivanih tv uradaka te arheolog amater, prenosi povijest.hr.

Kao ratni snimatelj odabirao je opasna područja, izlažući se riziku od pogibije želeći slikom zabilježiti srpsku agresiju te junački otpor tada malobrojnih i slabo naoružanih hrvatskih branitelja. Iza sebe je ostavio mnoge video zapise koji i danas vrlo slikovito govore o prvim danima Domovinskog rata. Poznat je naknadni montažni uradak njegovih ratnih snimaka Banijska praskozorja.

Tragično je da tadašnji zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio helikopterski let do bolnice u Zagrebu iako se radilo o profesionalnom novinaru, doskora i snimateljski aktivnom s obje strane crte razdvajanja. Umjesto toga Lederer je satima prevožen uokolo zapriječenih cesta što je bilo presudno za smrt legendarnog snimatelja.

Gordanovo ubojstvo snajperom nije bilo slučajno. Naime, bio je u skupini hrvatskih vojnika koji su mu pokazivali bojište, a gađan je samo on. Nakon toga ga se napadini niz koju se otkotrljao gađalo ručnim bacačem granata.  

Informativni program RTS-a objavio je sljedećeg dana intervju sa snajperistom koji je pucao. Taj je ubojica prepoznat kao Milan Zorić iz Siska. Zorić je u odsutnosti osuđen na Županijskom sudu u Sisku 1999. godine. Na njegovu žalbu Vrhovni sud Republike Hrvatske je 18. rujna 2002. godine odbacio optužbu jer je Vojni sud u Zagrebu obustavio kazneni postupak zbog primjene Zakona o općem oprostu.

Piše: Dražen Krajcar / povijest.hr

Video: “Banijska ratna praskozorja”_Gordan Lederer 1991./ Glazba Brothers in Arme / Izvođač: Dire Straits

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
povijest.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button