Uncategorized

26. prosinca 1991. nepoznati zločin srpske vojske : ‘Božićni masakr Marinovića’

Dana 26. prosinca 1991. godine dogodio se strašni masakr koji su počinili Srbi u selu Bruška u blizini Benkovca, hrvatskoj javnosti nepoznat, a stanovnicima tog kraja poznat pod imenom “Božićni masakr Marinovića”. Srpski vojnici i zapovjednici su ostali nekažnjeni, kao i ostali zločinci koji su počinili 230 zločina i kaznenih djela protiv Hrvata benkovačkog kraja.

U Bruškoj je ubijeno deset osoba: devet članova šire obitelji Marinović i susjed Srbin Svetozar Drača. Ubiti su htjeli još dvoje Marinovića, od kojih je jedna bila djevojčica Jasna Marinović (15) koja je izrešetana iz rafala samo čudom ostala živa.

Bruška i danas boluje od tuge, jer nakon 30 godina još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana Bruške koji su 21. prosinca 1991. ubijeni na svojim kućnim pragovima.

Četnički krvoloci, susjedi iz benkovačkog kraja, zvjerski su ubili slijedeće osobe: Krste Marinović sin pok. Šim, (70), Petar Marinović sin pok. Ivana (65), Roko Marinović sin pok. Petra (62), Draginja Marinović kći pok. Jovana (63), Dušan Marinović sin Roka (34), Dragan Marinović sin Josipa (20), Stana Marinović zvana Duka, kći pok. Grge, (65), Maša Marinović (38), Ika Marinović (45), Svetozar Drača sin Dušana (35). Teško su ranjeni Ante Marinović Rokov (31) i maloljetna Jasna Marinović Borina (15). Vrlo brzo nakon toga čenici su ubili i Josu Marinovića (50).

Jasna Marinović Borina također je u pokolju bila teško ranjena. Ona je, stoji u izvještaju, ispričala sljedeće:

– Možda je bilo negdje oko 20 sati kad se čulo kucanje na ulaznim vratima naše kuće. Ustala sam, došla do vrata i pitala tko je. “Milicija Krajine” odgovoreno mi je. Čuo se i neki rafal ispred naših vrata, nakon čega je majka rekla da bježimo. Mi ženske smo i pobjegle kroz dvorišta na druga vrata. Mom susjedu Draganu, koji je tada bio kod nas u kući, nepoznati glas rekao je “ruke uvis”.

Pobjegle smo iza nekog stoga sijena, a iza toga smo bježale preko nekog zida prema polju u vinograd. Pri prelasku zida pao je neki kamen i u tom momentu u našem pravcu je ispaljen i rafal pri čemu sam osjetila bol u ruci i nozi. Još kasnije sam čula pucnjavu koja je trajala kratko nakon čega je sve utišalo – ispričala je tada Jasna Marinović koja je tada imala tek 15 godina.

Hrvatska javnost s pravom očekuje da hrvatsko pravosuđe i DORH konačno privede pravdi počinitelje ovog strašnog pokolja. Počinitelji su ostali mahom nekažnjeni i za ostalih 230 kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na širem benkovačkom području.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button