Vjera

Snaga svete mise: Kada je svećenik podigao hostiju osoba počela vrištati

Tijekom sv. mise don Bobić je podigao hostiju te krenuo moliti “Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se”. U tom trenutku začuo se vrisak i urlanje u crkvi. Nakon toga svećenik je uz povišen glas ponovio molitvu, a žena je nastavila urlati.

U nedjelju 8. kolovoza u župi Blažene Djevice Marije Pomoćnice na Knežiji održano je uobičajeno misno slavlje koje je predvodio don Mario Bobić koji je prošle godine zamijenio don Damira Stojića na mjestu studentskog kapelana na Sveučilištu u Zagrebu. Misa se uživo prenosila.

Tijekom sv. mise don Bobić je podigao hostiju te krenuo moliti “Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se”. U tom trenutku začuo se vrisak i urlanje u crkvi. Nakon toga svećenik je uz povišen glas ponovio molitvu, a žena je nastavila urlati.

Jedan od ministranata ženu je odveo u sakristiju te se i dalje moglo čuti njezino vikanje. Svećenik je na kraju mise rekao kako trebamo biti svjesni prisutnosti Boga živoga u kada svećenik podiže hostiju, a žena je prema dostupnim informacijama u procesu egzorcizma.

Don Mario Bobić je na kraju mise rekao kako ne smijemo zaboraviti na sakramentalni život, na stvarnu prisutnost Isusa pod prilikama kruha i vina i redovitu molitvu.

Što je pretvorba?

Svećenik podiže hostiju na misi
Svećenik podiže hostiju te započinje pretvorba

Pretvorba ili transupstancijacija u katoličkom nauku predstavlja dogmu, odnosno vjerovanje da se kruh i vino u zajednici, misi, odnosno slavlju euharistije pretvaraju u istinsku krv i istinsko tijelo Kristovo. Ona se događa u unutarnjoj biti, a ne u vanjskom izgledu.

Kako navodi Katekizam Katoličke Crkve: “Tridentski sabor katoličku vjeru o tome sažimlje slijedećom izjavom: »A budući da je Krist, Otkupitelj naš, o onom što je pružao pod prilikom kruha rekao da je zaista njegovo Tijelo, zato je uvijek u Crkvi Božjoj bilo uvjerenje, i to ovaj sveti Sabor sada ponovno izjavljuje: po posvećenju kruha i vina zbiva se pretvorba sve suštine kruha u suštinu Tijela Krista, našega Gospodina, i čitave suštine vina u suštinu njegove Krvi”.

Što je egzorcizam?

Razni su oblici blagoslovina koje prepoznaje Katolička Crkva, a kada ona javno i mjerodavno, u ime Isusa Krista, traži da neka osoba ili predmet budu zaštićeni od opsjednuća Zloga i oslobođeni njegove vlasti, govori se o otklinjanju (egzorcizmu).

“Isus ga je vršio; od njega Crkva ima moć i zadaću otklinjanja (egzorcizma).U jednostavnom obliku egzorcizam se vrši u slavlju krštenja. Svečano otklinjanje, zvano »velikim egzorcizmom«, može izvršiti samo svećenik, i to s biskupovim dopuštenjem. Egzorcizam smjera izgonu zloduha ili oslobađanju od utjecaja zloduha, i to duhovnom vlašću koju je Isus povjerio svojoj Crkvi”, stoji u Katekizmu.

Da bi svećenik zaključio kako je neka osoba opsjednuta Zlime treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. Opsjednuta osoba mora razdvojenu osobnost odnosno jako protivljenje svetome, mora postojati prisutnost pojava koja ulaze u sferu parapsihologije te očitovanja trebaju biti suprotna znanstvenima, odnosno fenomeni opsjednuća ne smiju se moći opisati medicinskim modelom/pishološko-psihijatričkom znanošću.

Kod stvarnog opsjednuća osoba je imuna na sve lijekove odnosno psihofarmatike.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button