Magazin

Žižek o klimatskim promjenama, metaverzumu i “seksi pandemiji”: ‘Treba nam još strašnija katastrofa’

Nešto se užasno dogodilo u ekonomiji, ne razumijem to, ali to nije kapitalizam od prije 5 godina. Konkurencija je potrebna. Ako razmišljate u smislu centralizacije, možemo završiti u nekom užasnom novom autoritarizmu koji će biti radikalno korumpiran”, naglašava poznati slovenski filozof i ljevičar, Slavoj Žižek u svom zadnjem gostovanju u HNK.

Jedna od najvećih filozofskih zvijezdi današnjice, antijunak svjetskih intelektualaca Slavoj Žižek kaže da je užasnut time koliko nas je korona protresla.

“Pokušavamo se uvjeriti da smo kao u onom američkom vicu kad ti doktor kaže prvo lošu vijest, a onda dobru. Vic ide tako, doktor vam kaže na kraju pregleda ‘loša vijest je što imaš rak i mrtav si za dva mjeseca’, pa kaže dobra vijest ‘otkrili smo da imaš Alzheimera i da ćeš zaboraviti na lošu vijest prije nego se vratiš kući’.

Ovo je olakšanje više u tom smislu. Manje je užasno, ali je jedna velika rezignacija i indiferencija”, prenosi novilist.hr najvažnije procjene Žižeka, dodajući da će s “globalnim zatopljenjem tek doći prave stvari”.

Napominje da to što imamo danas nije isti kapitalizam kao onaj od prije 5 ili 10 godina.

“Pomislite na paradoks, svi ljevičari vole pričati da nije važna država, da su danas velike korporacije, pa kako je iznimno porasla uloga države u zadnje dvije godine? Što je spasilo ekonomiju? To su da su države tiskale velike novce kao lude i to bez inflacije.

Nešto se užasno dogodilo u ekonomiji, ne razumijem to, ali to nije kapitalizam od prije 5 godina”, dodao je Žižek.

Na pitanje zašto klimatske promjene nisu “seksi kao tema”, kazao je da je to zato jer seks implicira dinamiku.

“Toga ima u pandemiji. Pandemija je seksi, kao da ide razvitak pandemije u posljednje dvije godine. Prije dvije godine bilo je na brzaka, 14 dana i proći će, a sad je to užasni produženi seks i sve nas čeka olakšanje.

Ove dinamike nema u klimatskim promjenama. Da nešto bude seksi u perspektivi treba biti konačno razrješenje, postkoitalno zadovoljstvo ili tuga. Nažalost, toga nema kod globalnog zagrijavanja, to je samo užas.

Promjene su tako radikalne, tako da ja mislim da ako će to postati oblik seksa, to će biti neka veoma perverzna varijanta, mislim užitka u samoj apatiji. Gledamo stvari na to da se nešto užasno desi, idemo dalje, zaboravimo i život ide dalje.

Treba nam još strašnija katastrofa i ovdje vidim ulogu digitalnog svijeta. Sve više nam digitalni svijet nudi lažno utočište. Živiš u realnosti ali možeš u zaštićenom prostoru slobodno šetati.

Zato mi je najužasniji tekst koji sam čitao od Zuckerberga manifest o Metaversu. Obećava neki ne naš univerzum, nego digitalni svijet gdje bez obzira na teškoće realnog života gdje ćemo slobodno šetati i to je užas”, pojasnio je Žižek.

Kaže da ako će uspjeti Zuckerbergov projekt Metaverzuma, on će biti vlasnik medija u kojem ćemo komunicirati i to je moment neofeudalizma – da je samo zajedničko polje u kojem izmjenjujemo stvari, već je privatizirano.

“Kritičan sam po pitanju Kine, oni su to shvatili. Okrenuli su se protiv mega kompanija, čak u ime normalnog malog kapitalizma. Mislim da Kina nije najlošija jer se tamo nešto dobro zna, da niste slobodni, tamo nema iluzije.

Problematičniji mi je SAD jer tamo ljudi nisu slobodni, ali svoju neslobodu iskušavaju kao slobodu. Što može biti slobodnije nego surfaš po internetu, kupuješ, ideš gdje hoćeš, ali je problem što smo u najslobodnijim aktivnostima manipulirani.

Trilijuni dolara umetnuti su u financijski sustav, ali to je ostalo unutar financijskog sustava, nije dignulo inflaciju, itd. Novci danas funkcioniraju na način koji nije tradicionalno kapitalistički i za mene je bitcoin, NFT i sve to dio procesa koji nije transparentan, to nije tradicionalni kapitalizam.

Najviša ironija bi bila da mi koji smo progresivni počnemo braniti jedan produktivni mali kapitalizam protiv užasa. Koji bi to bio? U smislu da iako vidim sve probleme s mega korporacijama, neki naivni ljevičari misle da je to divno, vidi Facebook, daj da to nacionaliziramo pa imamo socijalizaciju. Mislim da to ne ide.

Konkurencija je potrebna. Ako razmišljate u smislu centralizacije, možemo završiti u nekom užasnom novom autoritarizmu koji će biti radikalno korumpiran”, zaključuje Žižek u razgovoru za RTL Direkt.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button