Izbor uredništva

Zašto nam ovo PREŠUĆUJU o “Pfizerovom cjepivu”?

Zašto nam ovo PREŠUĆUJU o “Pfizerovom cjepivu”? Uprava za hranu i lijekove SAD-a (Food and Drug Administration, dalje: FDA) počela je u studenome 2021. godine s objavljivanjem dokumenata vezano uz Pfizerovo cjepivo protiv Covid-19, nakon što je savezni sudac naredio da tako moraju postupiti u skladu sa Zakonom o slobodi informacija (Freedom of Information Act) pošto je podignuta tužba od strane Organizacije za javno zdravstvo i medicinske stručnjake za transparentnost (Public Health and Medical Professionals for Transparency).

Podsjetimo, Organizacija u čije je djelovanje uključeno više od 30 profesora i znanstvenika, zatražila je sudskim putem od savezne vlade da FDA javno podijeli sve podatke i saznanja koja su im bila na raspolaganju u trenutku donošenja ishitrene odluke da se Pfizerovom eksperimentalnom mRNA cjepivu odobri dozvola za hitnu upotrebu (Emergency Use Authorization, dalje: EUA). 

Nakon što je sud odredio da FDA mora predati dokumente, odvjetnički tim FDA-e zatražio je od saveznog suca da im dopusti nezamislivih 55 godina za obradu zahtjeva, s objašnjenjem kako će moći objaviti samo 500 stranica mjesečno od kompletne dokumentacije koja broji preko 329 000 dokumenata.

U međuvremenu FDA se svejedno mora pridržavati prvobitne odluke saveznog suca o objavi dokumenata stoga ovdje donosimo sažetak jednog od njihovih objavljenih, inače povjerljivih, izvješća.

Prema službenom Pfizerovom dokumentu Kumulativna analiza izvještaja o negativnim reakcijama nakon odobrenja, saznajemo kako je samo u prvih 90 dana od uvođenja cjepiva, u razdoblju od 1. prosinca 2020. do 28. veljače 2021., bilo na desetke tisuća prijavljenih nuspojava, uključujući preko 1200 smrtnih slučajeva.

Izvješće je uključivalo one nuspojave koje su istraživači smatrali „ozbiljnim slučajevima“, a bilo je još na tisuće podnesaka koji su izostavljeni iz analize ovih podataka. Svi slučajevi koji nisu klasificirani kao „ozbiljni“ trebali su biti obrađeni u roku od 90 dana, ali ovo izvješće objavljeno je prije nego što je prošlo 90 dana od dostupnosti Pfizerovog cjepiva.

Nadalje, navodi se da je diljem svijeta bilo ukupno 42 086 pojedinačnih prijava slučajeva nuspojava, a najveći broj (13 739) je iz SAD-a te Ujedinjenog Kraljevstva (13 404). Također proizlazi kako su žene (29 914) imale preko 3 puta veću vjerojatnost od muškaraca (9 182) da će doživjeti reakciju na cjepivo, a ukupno su 1223 osobe imale smrtonosnu reakciju.

Postavlja se sada već retoričko pitanje zbog čega FDA nije odmah, slijedom ovakvih saznanja, povukla eksperimentalno cjepivo iz opticaja, već je naprotiv, u suradnji s Bidenovim režimom, produžila njegovu uporabu?

Dokument također jasno daje do znanja da podaci uključuju samo „zabilježene nuspojave“, za koje čak i njegov autor priznaje da su vjerojatno manji dio pravog broja nuspojava koje su se stvarno dogodile. Ponavljamo kako se ovdje radi o razdoblju unutar prvih 90 dana od početka primjene Pfizer cjepiva.

Pfizerov “povjerljivi” pregled nuspojava cjepiva protiv Covid-19 završava sa zastrašujućim abecednim popisom tisuća stanja koja su od “posebnog interesa” i koja bi se mogla razviti nakon primljenog eksperimentalnog cjepiva (str. 30-38).

Popis nuspojava na devet stranica… Zašto nam ovo prešućuju o “Pfizerovom cjepivu”?

Zašto nam ovo prešućuju o "Pfizerovom cjepivu"? www.crodex.net

Ipak se nekako u dokumentu donosi zaključak kako je „pregled dostupnih podataka“ bio dovoljno dobar te da je pokazao „povoljan omjer koristi i rizika“ što je u konačnici rezultiralo požurivanjem uporabe Pfizer cjepiva. FDA se jasno složila s Pfizerom, produživši EUA unatoč velikom broju smrtnih slučajeva i ozbiljnim reakcijama u kratkom vremenu u kojem je cjepivo bilo dostupno.

Zašto nam ovo prešućuju o "Pfizerovom cjepivu"? www.crodex.net
Zašto nam PREŠUĆUJU ove podatke o “Pfizerovom cjepivu”?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
provjeri.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button