SvijetVijesti

NAREDBA!!Svi podaci o Pfizerovim cjepivima MORAJU biti javni do kraja ljeta

NAREDBA…Savezni sudac u Teksasu u četvrtak je naredio Upravi za hranu i lijekove da javno objavi podatke na koje se ta Uprava oslanjala za licenciranje Pfizerovog cjepiva protiv COVID-19, piše Reuters, a prenosi narod.hr.

Sudac je Upravi za hranu i lijekove nametnuo brzi rok, koji bi trebao rezultirati objavljivanjem svih informacija u roku od oko osam mjeseci.

Tražili (pre)dugačak rok

To je otprilike 75 godina i četiri mjeseca brže nego što je to mislila napraviti Uprava za hranu i lijekove. Naime, grupa liječnika i znanstvenika zatražila je uvid u oko 450.000 stranica materijala o cjepivu protiv covid-19, na koje se FDA (Food and Drug Administration u prijevodu Uprava za lijekove i hranu) oslanjala prilikom licenciranja. Ali, FDA je zatražila vrlo dugačak rok za sebe za dostavu dokumenata, čak do 2097.

Američki okružni sudac Mark Pittman u Fort Worthu “zaključio je da je ovaj zahtjev grupe liječnika i znanstvenika za dostavu dokumenata od najveće javne važnosti”. Inače, suca Pittmana je na sudačko mjesto imenovao bivši predsjednik Donald Trump 2019.

FDA nije osporila da ima obvezu javno objaviti informacije. Međutim, tvrde da u Upravi imaju vrlo malo osoblja, te da mogu pregledavati i objavljivati 500 stranica mjesečno.

Sudac Pittman izjavio je kako razumije da su preopterećeni, ali im je odbio produljiti rok za dostavu dokumentacije.

Umjesto da proizvodi 500 stranica mjesečno – vremenski rok koji je predložila FDA – naredio je agenciji da mjesečno dostavlja 55.000. To znači da bi svi podaci o Pfizerovim cjepivima trebali biti javni do kraja ljeta, a ne, recimo, 2097. godine.

NAREDBA! Svi podaci o Pfizerovim cjepivima trebali biti javni do kraja ljeta  www.crodex.net
NAREDBA – Svi podaci o Pfizerovim cjepivima trebali biti javni do kraja ljeta

“Pretjerana birokracija hrani teorije zavjere”

Reuters objavljuje kako je sudac Pittman agenciji FDA i cijeloj zemlji napravio veliku uslugu ubrzavši dostavu dokumenata. Naime, mnogi čitatelji su izjavili kako smatraju da je nešto sumnjivo u tome što FDA odlaže rok. Objavljivanje informacija što je prije moguće može pomoći u ublažavanju zabrinutosti onih koji su skeptični prema cjepivu i uvjeriti ih da je proizvod siguran.

Pittman je to također potvrdio u svom nalogu citiravši pokojnog senatora Johna McCaina, koji je rekao da pretjerana administracija “hrani teorije zavjere i smanjuje povjerenje javnosti u vladu”.

Ipak, FDA će vjerojatno biti pod teškim pritiskom obraditi 55.000 stranica mjesečno.

Ured koji razmatra ovakve zahtjeve za pravo na pristup informacijama ima samo 10 zaposlenika, prema izjavi koju je sudu podnijela Suzann Burk, iz FDA. Burk je rekla da je potrebno osam minuta na stranici da radnik “izvede pažljiv pregled redak po redak, riječ po riječ svih responzivnih zapisa prije nego što ih proizvede kao odgovor na zahtjev suda.”

Po toj stopi, 10 zaposlenika moralo bi raditi bez prestanka 24 sata na dan, sedam dana u tjednu kako bi proizveli 55.000 stranica mjesečno (i dalje bi malo zaostajali).

No, kako su odvjetnici tužitelja Public Health and Medical Professionals for Transparency istaknuli u sudskim dokumentima, FDA je u 2020. imala 18.062 zaposlenika. Sigurno se neki mogu poslati na rad na pripremi dokumenata.

Dostava ovih dokumenata mora biti prioritet

Aaron Siri iz tvrtke Siri & Glimstad, koji zastupa tužitelje, u e-poruci je rekao da je odluka suda “na strani transparentnosti i odgovornosti”.

Njegovi klijenti – grupa koja uključuje više od 200 liječnika, znanstvenika, profesora i stručnjaka za javno zdravstvo, uključujući i neke koji su javno doveli u pitanje učinkovitost mjera izolacije, maski i samog cjepiva – obvezali su se objaviti sve informacije koje dobiju od FDA na njihovoj web stranici.

Ministarstvo pravosuđa, koje je zastupalo FDA u parnici, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar u četvrtak navečer. Pfizer, koji nije strana u tužbi, također nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Pittman je u svom nalogu jasno stavio do znanja da zahtjev za uvid u dokumente, čak i ako je težak za izvršiti, mora biti prioritet za FDA.

NAREDBA! Svi podaci o Pfizerovim cjepivima trebali biti javni do kraja ljeta  www.crodex.net

Danas ne postoji važnije pitanje od cijepljenja

Citirajući primjedbe izrečene tijekom saslušanja pred njim 14. prosinca, napisao je da “možda ne postoji ‘važnije pitanje u Upravi za hranu i lijekove . . . nego pandemija, cjepivo Pfizer, cijepljenje svih Amerikanaca,” i uvjeravanje javnosti da cjepivo nije u žurbi i bez dovoljno provjera pušteno u upotrebu, a sve u ime Sjedinjenih Država.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button