Izbor uredništva

Zašto hrvatski mediji o ovome šute?

Zašto hrvatski mediji o ovome šute? Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je u četvrtak da ograničava odobrenje za hitnu upotrebu cjepiva Johnson & Johnson/Janssen Covid-19 na osobe od 18 godina i starije za koje druga cjepiva nisu prikladna ili dostupna i one koji se odluče za J&J jer se inače ne bi cijepili, prenosi CNN

FDA je u priopćenju rekla da se promjena radi zbog rizika od rijetkog i opasnog stanja zgrušavanja zvanog tromboza sa sindromom trombocitopenije (TTS) nakon primitka cjepiva.Podsjetimo, Slovenija je zabranila J&J cjepivo još prije godinu dana, nakon smrti mlade Slovenke.

“Pomno smo pratili Janssen COVID-19 cjepivo i pojavu TTS-a nakon njegove primjene, a koristili smo ažurirane informacije iz naših sigurnosnih nadzornih sustava”, dr. Peter Marks, direktor FDA-ovog Centra za procjenu bioloških tvari i Istraživanja, stoji u priopćenju.

Još u prosincu 2021., CDC-ov savjetodavni odbor za cjepivo naveo istu zabrinutost zbog pojave krvnih ugrušaka (TTS-a).

Johnson & Johnson je u izjavi tada rekao:“Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš je prioritet broj jedan.

Svjesni smo izuzetno rijetkog poremećaja koji uključuje osobe s krvnim ugrušcima u kombinaciji s niskim brojem trombocita u malom broju pojedinaca koji su primili naše cjepivo protiv COVID-19… Blisko smo surađivali s medicinskim stručnjacima i zdravstvenim vlastima i snažno podržavamo otvorenu komunikaciju ovih informacija zdravstvenim djelatnicima i javnosti.”

Zašto hrvatski mediji o ovome šute?

Zašto hrvatski mediji o ovome šute? www.crodex.net
Zašto hrvatski mediji o ovome šute? (Foto:Pixabay)

No, u ažuriranom izvješću o cjepivu, FDA kaže da je 15% slučajeva TTS-a bilo smrtonosno.

Zaključno s 18. ožujkom 2022. FDA je navela kako je potvrđeno 60 slučajeva tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS) nakon primitka cjepiva, uključujući 9 sa smrtnim posljedicama.Radi se o 3 slučaja na svakih milijun doza cjepiva.Najviše slučajva je bilo kod žena između 30 i 49 godina (osam slučajeva na milijun doza).

Slučajevi TTS-a obično počinju jedan ili dva tjedna nakon cijepljenja. Simptomi uključuju otežano disanje, bol u prsima, oticanje nogu, dugotrajnu bol u trbuhu, neurološke simptome poput glavobolje ili zamagljenog vida ili crvene mrlje ispod kože.

Zbog svega toga na informativni list o J&J cjepivu je sad dopisano:“Cjepivo Janssen Covid-19 može uzrokovati trombozu sa sindromom trombocitopenije (TTS) koji može biti opasan po život.”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button