Gospodarstvo

Kakve će biti stope poreza na dohodak u sljedećoj godini!?

Samo desetak jedinica lokalne samouprave objavilo je u Narodnim novinama kakve će biti stope poreza na dohodak u sljedećoj godini. Čeka se, očito, do zadnjeg trena (ostalo manje od mjesec dana).
Ono što za sada znamo je da će sva tri najveća grada u Hrvatskoj dizat stope poreza na dohodak kako bi kompenzirali ukidanje prireza. Četvrti i peti najveći (Osijek i Zadar) neće dizati stope (i to treba pozdraviti, iako je pretpostavka da ni oni to ne čine iz uvjerenja već da se ne zamjere vrhuški; Zna se tko je na vlasti u tim gradovima?).
Premijer PLenković je neki dan potvrdio ono što sam bio pretpostavljao: u prvih devet mjeseci ove godine prihodi lokalnih proračuna od oporezivanja dohodaka porasli su za 25 posto! Rekao bih da će do kraja godine taj postotak biti i malo veći (jer trenutno plaće rastu brže nego početkom godine). S obzirom da je i u 2022. taj rast prihoda bio 24 posto, moja ranija pretpostavka da su prihodi od oporezivanja dohodaka u dvije godine porasli preko 50 posto pokazuje se točnom.

Izvor: Ministarstvo financija, obrada Ivica Brkljača

Naime zbog relativno visokog nominalnog rasta plaća radnici plaćaju sve više iznose poreza na dohodak, sve veći dio plaće se oporezuje, a neki ulaze i u najviši porezni razred iako su realne plaće u Hrvatskoj od kraja 2021. do proljeća ove godine – padale. Drugim riječima, iako je zbog visoke inflacije kupovna moć plaća u Hrvatskoj padala, prosječno porezno opterećenje plaća je raslo odnosno država (preciznije, jedinice lokalne samouprave kojima idu sredstva prikupljena iz poreza na dohodak) je prikupila puno više poreza na dohodak nego je trebala.

To je brutalno povećanje i naravno da jedinice lokalne samouprave imaju prostora za ne podizati stope poreza na dohodak.

Štoviše, trebaju ih i spuštati, prvenstveno one JLPRS koje ni do sada nisu imale prirez.
Kako i u narednoj godini možemo očekivati snažan rast plaća (već znamo da minimalna plaća raste za 20% od Nove godine, plaće državnih i javnih službenika će jako porasti itd.) za pretpostaviti je da će prihodi od oporezivanja dohodaka, uz zadržavanje postojećih stopa, rasti čak i uz ukidanje prireza, a kamoli ako povećaju porezne stope.
Ukratko, povećanje stopa poreza na dohodak do zakonskog maksimuma teško se može opravdati, pogotovo kad vidimo koliko su lokalnim proračunima porasli ovi prihodi u zadnjih par godina.

Povećanje porezne presije plaća nikako nije cool i tome treba stati na kraj.

Izvor :Ivica Brkljača

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button