Gospodarstvo

Zašto cijene dionica Pfizera drastično padaju!?

Gordan Lauc analizira zašto dionice Pfizera stalno padaju, a dionice Astrazenece rastu. Podsjetio je na to da su obje tvrtke proizvodile cjepiva protiv covida s tim da su cjepiva Astrazenece bile neusporedivo jeftinija.

“Pohlepa je grijeh, koji na kraju uvijek bude kažnjen.Astrazeneca je svoje cjepivo tijekom pandemije prodavala po cijeni troška i na tome nije ništa zaradila. Pfizer je prodavao uz profitnu maržu od 90-95% i na pandemiji je zaradio više od 100 milijardi dolara. Vrijednost i jedne i druge dionice je 2019. godine bila oko $40. Jedna od te dvije dionice danas vrijedi 60% više, a druga 30% manje… Što mislite koja strategija se nije isplatila.

Neki kažu da je to zato što su lagali i regulatorima i javnosti, te lažno reklamirali svoj proizvod, zbog čega im prijete brojne tužbe za naknadu štete”, ističe Gordan Lauc.

“Meni je ovo potpuno nejasno (zbilja) kako se kompanija koja je natukla najveće profite u povijesti farme suočava s ovakvim problemima, i kako to podnose dioničari jer dionica pada kao kamen i debelo je ispod predpandemijskog razdoblja, dok su dionice u prosjeku porasle oko 40%?

Ovo je jedan od najnevjerojatnijih poslovnih slučajeva u povijesti. Kako se sad osjećaju oni koji baš nisu imali sreće u razmišljanju ili su naprosto plaćenici pa su mlade ljude koji se nisu htjeli cijepiti ili cijepiti svoju djecu nazivali ‘antivakseri’ (zbilja glupa objeda od proljeća 2021. kad smo vidjeli što se dogodilo nakon prvog masovnog cijepljenja u Izraelu i eksplozije broja slučajeva)?

Sudeći po rezultatima Pfizera i oni su prešli u ‘antivaksere’ i zastali na 2. ili 3. dozi od osiguranih 11 na razini EU. Nije vrag da se boje – ako je ‘cjepivo sigurno kao voda’, kao što tvrde s IRB?

P.s. Još malo pa će naš slatki mali CEO Bourla odlepršati, isti onaj koji je počeo zamuckivati kad ga je jedan pošteni novinar pitao kad je točno uzeo 4 doze kojima se hvali, rekao da je zapravo 3 ali prebolijavanje broji kao još jednu”, ističe Nenad Bakić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button