Svijet

WhatsApp na udaru: Dobijete li ovakav zahtjev, dobro promislite s kim imate posla

WhatsApp je na udaru zbog prevare koja hara već godinama i ponovno je aktualna. Po pisanju BBC-ja, nekoliko je žrtava podijelio svoje priče i upozorilo na što pripaziti

Dobijete li poruku sa šesteroznamenkastim kodom koji niste zatražili niti pokrećete novi račun, pripazite jer u koraku koji slijedi prevaranti će vas zatražiti da taj kod i upotrijebite. Sve se odvije s naizgled prijateljske adrese koja je prethodno hakirana, piše BBC.

‘Dobio sam poruku na mom WhatsAppu od prijateljice da joj je zablokiran račun i da je slučajno svoj pristupni kod poslala na moj broj te me moli da joj ga uslikam i pošaljem’, priča jedan prevareni korisnik WhatsAppa koji je u biti tako prevarantima poslao pristupni kod za vlastiti račun.

‘Olako sam to napravio jer svi znamo kako frustrirajuća tehnologija može biti’, kaže te dodaje da je nakon svega potpuno izbrisao WhatsApp i prebacio se na drugu chat aplikaciju.

A što prevaranti rade s ukradenim računima? S vašim podacima mogu se obratiti prijateljima i obitelji pretvarajući se da ste to vi i tražiti novac. Također, tako dolaze do brojeva telefona koje mogu iskoristiti za nove prevare s prisutpnim kodom, a nalaze se i u grupama u kojima ste možda imali povjerljiv informacije.

WhatsApp savjetuje što napraviti za zaštitu

WhatsApp savjetuje što napraviti za zaštitu
  • Nikad ne davati lozinku niti sigurnosni kod nekome, čak ni prijateljima i obitelji.
  • Omogućiti dvostupanjsku verifikaciju.
  • Biti oprezan s porukama u kojima se traži novac, čak i kada dolaze s poznate adrese.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
tportal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button