Izbor uredništva

Koliko nas tablete joda mogu zaštititi od nuklearnog zračenja?

Tablete joda radi prevencije posljedica uzrokovanih teškim nuklearnim nesrećama – u Beču i u brojnim austrijskim ljekarnama su rasprodane.

Nakon što ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Blitzkrieg na Kijev nije uspio i naredio je vojsci da stavi ruske nuklearne snage u visok stupanj pripravnosti, zaprijetivši tako Zapadu nuklearnim odgovorom na njihove sveobuhvatne sankcije, i neutralna Austrija je pod pritiskom. Strah od nuklearnog napada zahvatio je i Austrijance. Nije ni čudo, jer do Ukrajine je manje od 500 kilometara zračne udaljenosti.

To znaju i “obični” ljudi, koji se, zlu ne trebalo, ovih dana, sve više opskrbljuju u austrijskim trgovinama, dodatnim rezervama brašna, šećera, soli, ulja itd. Kao i Hrvati 90-tih godina prošlog stoljeća. Ali ono s čime se nije računalo je navala Austrijanaca na ljekarne i kupnju tableta kalijevog jodida koje se uzimanje kod teških nuklearnih nesreća i zračenja. Kao kod Černobila 1986, piše danas austrijski dnevni list “Heute”. Isti izvor navodi kako navedene tablete koje štitnjaču štite od posljedica zračenja više nije moguće kupiti na web stranicama online ljekarna.

Ali i u ljekarnama u Beču su rasprodane. Austrijska Ljekarska komora odmah se je oglasila i poručila austrijskim građanima kako “aktualno nema razloga za njihovo uzimanje”. Uz opasku da će se još ovoga tjedna opskrba normalizirati. Pitanje je samo kako dugo, jer strah od nuklearnog rata i “neuračunljivog” Putina, kako pišu austrijski mediji, u narodu je velik, što naglo povećava potražnju. Inače, tablete kalijevog jodida uzimaju se radi prevencije posljedica uzrokovanih teškim nuklearnim nesrećama. Sva djeca i mlade sobe do navršene 18. godine života mogu besplatno preuzeti tablete u ljekarni.

Kako se ističe djeca i mladi posebno su ugroženi od obolijevanja od raka štitnjače uzrokovanog radioaktivnim zračenjem. Stabilan jod iz tableta privremeno zasićuje štitnjaču, čime se blokira apsorpcija radioaktivnog joda. Tablete su besplatne i za trudnice i dojilje.

Osobe u dobi od 18 do 40 godina mogu ih kupiti u ljekarni. Osobe starije od 40 godina ne bi smjele više uzimati tablete kalijevog jodida budući da je njihov rizik obolijevanja od raka, uzrokovanog zračenjem vrlo nizak, prenosi Heute i dodaje: Vezano uz povećanu potražnju tableta kalijevog jodida, također je izdato važno upozorenje da se tableta NIKADA ne smije uzimati bez izričitog prethodnog dogovora s liječnikom ili poziva koji upute nadležne zdravstvene službe.

Razlog je da treba pripaziti na točno vrijeme uzimanja tablete u slučaju potrebe, kako bi kalijev jodid razvio svoje zaštitno djelovanje. Ovisno o tome, gdje bi se u Austriji, u slučaju nuklearne ratne operacije ili nuklearne nesreće nalazio radioaktivni oblak. Jer oblaci, kao ni koronavirus, ne poznaju granice.

Jedan od najpoznatijih elemenata koje tijelo koristi u zaštiti od zračenja je jod

Alternativna medicina nudi široku paletu tretmana za zaštitu i liječenje bolesti uzrokovanih zračenjem. Određeni homeopatski lijekovi i ostale prirodne tvari mogu pomoći i pružiti olakšanje od simptoma bolesti ili mogu poboljšati prirodnu obranu tijela kojom bi se ono moglo zaštititi od izloženosti zračenju.

Jedan od najpoznatijih elemenata koje tijelo koristi u zaštiti endokrinog sustava, osobito štitne žlijezde,  od zračenja je jod. Štitna žlijezda jod u stvari koristi kako bi stvarala hormone koji su odgovorni za održavanje metabolizma tijela. To ne znači da pomaže samo pri topljenju masnoća nego osigurava da će pluća procesuirati udahnuti zrak, da će srce i dalje kucati i da će jetra, bubrezi i slezena i dalje učinkovito obavljati svoju ulogu.

Dr. David Brownstein je stručnjak za jod i, kada je u pitanju izlaganje zračenju, on objašnjava: “Ako se u našim tijelima nalazi dovoljna količina anorganskog, ne-radioaktivnog joda, radioaktivni se otpad ne veže ni uz što u tijelu. Proći će kroz nas i ostaviti tijelo neoštećenim. Važno je osigurati prikladnu količinu joda PRIJE ulaska tog otpada u tijelo.”  Bolest uzrokovana zračenjem može uzrokovati proces raspadanja DNK već nekoliko sati nakon visoke izloženosti zračenju. Kronična izloženost može uzrokovati karcinom, a niske doze zračenja štete staničnoj obnovi.

Postoje mnoge namirnice koje su bogate jodom i koje se mogu konzumirati,  a o čemu možete više pročitati u jednom od tekstova ovdje. Nadomjestak joda se može uzimati i kao dodatak ishrani iako je hrana bogata jodom najbolji i najkorisniji izvor.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button