Svijet

Ruski veleposlanik: SAD izazivaju nuklearni sukob

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u članku za američki medij The National Interest iznio je niz, krajnje upozoravajućih teza.

Ruski veleposlanik Antonov navodi kako smo svjedoci navale zabrinutosti međunarodne zajednice i američkih stručnjaka zbog mogućnosti nuklearnog sukoba između Moskve i Washingtona. „Ovo pitanje postalo je još više zaoštreno posljednjih dana. Antonov tvrdi da su im visoki dužnosnici američke administracije počeli slati izravne signale upozoravajući protiv uporabe nuklearnog oružja u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Štoviše, iz službenog establišmenta počele su se čuti prijetnje na naš račun“, navodi ruski diplomat.

Podsjetio je da smo prije samo nekoliko godina govorili o teškoj fazi bilateralnog dijaloga. „Međutim, nitko nije mogao ni zamisliti da će doći do tako opasne točke. Sve što je stvoreno dugogodišnjim radom, uključujući političke, gospodarske, kulturne, znanstvene i obrazovne veze, otpisano je na smetlište povijesti.“, kazao je Antonov.

„Vidimo žalosnu, napuštenu sliku kontrole naoružanja. Ugovori ABM i INF  pali su u zaborav. Ugovor o otvorenom nebu praktički je prestao postojati. Novi ugovor START približava se kraju svog trajanja. I, kao što smo više puta rekli, američka ga strana ne provodi u potpunosti. NPT doživljava ozbiljne šokove. Nitko ne može predvidjeti što će se sljedeće dogoditi.“

Sada je potpuno jasno da su Sjedinjene Države izravno uključene u oružani sukob na strani Kijeva, tvrdi ruski diplomat.

“Danas je očita činjenica izravna uključenost Sjedinjenih Država u neprijateljstva kijevskog režima. Isporuke smrtonosnog oružja otvoreno se povećavaju” – navodi se u članku.

Ruski veleposlanik tvrdi da su, osim isporuke oružja, Amerikanci izravno uključeni u zajedničko planiranje vojnih operacija protiv Rusije. A također dostavljaju Kijevu obavještajne podatke. Osim toga, Ukrajinci se obučavaju koristeći NATO-ovu opremu.

“Osjećaj je da je Rusija na testu snage. Žele provjeriti koliko imamo dovoljno strpljenja da ne reagiramo na otvoreno neprijateljske radnje i napade. Zapravo, Washington gura situaciju prema sukobu velikih nuklearnih sila, bremenitom nepredvidivim posljedicama“ – zaključuje ruski veleposlanik u Washingtonu.

Putin priznao okupirane ukrajinske regije kao nezavisne države!

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižju kao neovisne države prije njihova službenog pripojenja.

Putinovi dekreti o tome objavljeni su u Moskvi u četvrtak navečer i preduvjet su da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Moskva je posljednjih dana održala nezakonite referendume u tim regijama kako bi opravdala njihovu aneksiju i tvrdi da su obje većinom glasale za pripajanje Rusiji.

Referendumi su također održani u Luhansku i Donecku, koje je Putin već priznao kao neovisne u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Sva četiri teritorija traže pridruživanje Rusiji, a Putin planira formalizirati njihovo pripajanje na ceremoniji u Kremlju u petak.

Aneksije nisu međunarodno priznate i smatraju se kršenjem međunarodnog prava.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Geopolitika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button