DomovinaVideo

VIDOVIĆ KRIŠTO: RAZINA DANAŠNJE KORUPCIJE JE KAO U ENGLESKOJ U 18. STOLJEĆU

RAZINA DANAŠNJE KORUPCIJE JE KAO U ENGLESKOJ U 18. STOLJEĆU. Ovaj prijedlog toliko je sramotan da ga je teško pronaći u novijoj europskoj povijesti.

Dame i gospodo,

prijedlog da se pristupi promjenama Ustava na način kako je to učinila vladajuća koalicija i dio oporbenih zastupnika, toliko je sramotan da ga je teško pronaći u novijoj europskoj povijesti. Uvrstiti ovu točku u ponedjeljak na dnevni red kako bi se na kraju zasjedanja glasovalo o istomu, ne može se nazvati samo silovanjem demokracije. Već se ovo djelovanje može nazvati postupkom po metodi kradljivca u mrkloj noći.

Ustav kao temeljni državni dokument ne mijenja se preko noći. Već u svakoj pristojnoj, civiliziranoj demokraciji potiče se široka, društvena javna rasprava s namjerom postizanja širokog koncensusa oko tog temeljnog dokumenta.

Ali kad su vam namjere nečasne, i kad želite obmanom i prevarom zadržati neprirodno i protupravno stanje, onda je način mijenjanja Ustava manipulatorski, šeksovski, plenkovićevski, pupovčevski, muljatorski.

Državu Hrvatsku danas vode ljudi poput predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića. On koji ne može proći nijednu poreznu kontrolu, kojega vlada protuustavno štiti, te na moja zastupnička pitanja ne odgovara, na što je, pak, taj Ustav obvezuje.

A kako je to moguće?

Prije neki dan novinar RTL-a, gostujući na N1 televiziji, izjavio je kako je ministar u odlasku, Marić, jako sposoban. Kako su se afera Agrokor i zadnja afera privilegiranog ljetovanja dogodile davno. Te kako bi, da tu ičega ima, to već odavno isplivalo.

Na prvu – mislite da se čovjek šali, ali onda shvatite da on to misli ozbiljno.

Dame i gospodo, u Agrokoru je sve izašlo na vidjelo. Ali samo zahvaljujući utjecaju vlade na DORH ništa nije procesuirano. Političko-medijska falanga poručuje hrvatskim građanima – niste vi Austrijanci ili Englezi da imate pravo na primjenu zakona! Ustav propisuje da DORH mora raditi prema zakonu. Ali kada bi DORH radio prema zakonu, onda Marić nikada ni ne bi postao ministar.

Ovu inicijativu pokrenuli su zastupnici kao što je zastupnik Barišić. On je reaktivirao mandat nekoliko dana nakon što je protiv njega Europsko tužiteljstvo podiglo optužnicu. Barišić je optužen jer je ušao u zonu odgovornosti Europskog tužiteljstva, a Europsko tužiteljstvo sagledava dokaze kao svi normalni ljudi.

Postavljam pitanje u ovoj sabornici – koliko bi vas iz HDZ-a i SDP-a bilo pod optužnicom kada bi DORH radio svoj posao?

Bi li vaš šef, Branko Bačić, bio procesuiran zbog crnih torbi te zbog sudjelovanja u korupciji Sanaderove administracije? Bi li Peđa Grbin, Arsen Bauk, Hajdaš Dončić bili zastupnici u ovom Saboru? Bi li vaš Milorad Pupovac nakon afere Tesla banke bio zastupnik?

Dame i gospodo, nejednakost građana pred zakonom, te sveopća divljačka korupcija, uzročnik imaju u nepoštivanju Ustava te otvorenoj bahatosti vodećih javnih dužnosnika, koji se više ni ne trude sakriti nesklad svoje imovine i prihoda, i sveopću zlouporabu.

Hrvatska svjedoči grubom manipuliranju kao što je to u slučaju upletenosti predsjednika vlade u sumnjive poslove PPD-a, koji je u nekoliko godina postao druga tvrtka po prometu u državi. Šefu PPD-a je prije neki dan carina na zagrebačkoj zračnoj luci pronašla neprijavljenu ogrlicu u vrijednosti od pola milijuna eura.

I sve ove nepravilnosti prolaze bez ikakvih posljedica. Jedini koji snose posljedice su hrvatski građani koji su prisiljeni financirati sveopći lopovluk.

Ovaj pokušaj, da se obespravljenim hrvatskim građanima oduzme i pravo na najelementarnije demokratske alate, dokazuje i da su vladajuće strukture u Hrvatskoj potpuno izgubile kompas, te da je blizu kraj vladavine ovih destruktivnih, nepravednih, korupcionaških struktura.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button