Svijet

Talibani ušli u Kabul; predsjednik Ghani pobjegao iz zemlje

Talibani su danas ušli u prijestolnicu Afganistana Kabul, a afganistanski ministar je objavio da vlada predaje vlast u ruke prijelaznoj administraciji, dok su američki diplomati helikopterom evakuirani iz veleposlanstva.

Visoki dužnosnik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters da talibani pristižu “sa svih strana” u glavni grad, ali nije naveo detalje. Guardian prenosi izvještaje iz kabulske bolnice kako je “više od 40 osoba” ozlijeđeno u sulobima u predgrađima afganistanske prijestolnice.

Da će Afganistan pasti, više nije upitno, jedino je pitanje trenutka kada će to biti i službeno objavljeno, a prema najnovijim informacijama koje stižu putem Glasa Amerike, medijske kuće u vlasništvu američke vlade, to bi se moglo dogoditi vrlo brzo. Dopisnik Glasa Amerike iz Pakistana Ayaz Gul, objavio je da su, prema neslužbenim informacijama do kojih je došao, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i potpredsjednik Amrullah Saleh podnijeli ostavke tijekom sastanka s talibanskim vođama, koji se danas održao, a na kojem se razgovaralo o predaji Kabula i mogućoj uspostavi ‘prijelazne vlasti’.

Do ‘prijelazne vlasti’, izvjesno je, neće doći s obzirom da su Ghani i Saleh, prema novinaru Gulu, svu vlast predali talibanima. Nakon toga su, također neslužbeno, napustili i Kabul i Afganistan, a prema dosad nepotvrđenim informacijama, odletjeli su u susjedni Tadžikistan iz čijeg bi glavnog grada Dušanbea trebali nastaviti put na treću, zasad nedefiniranu lokaciju.

Talibanski izvori rekli su za Glas Amerike da je ostavka afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija prihvaćena tijekom razgovora u Kabulu. Tvrde i da će afganistanski starješine, a nije jasno uključuje li to i Ghanija, otputovati u Dohu u Kataru gdje će se realizirati detalji prijenosa vlasti na talibane. Iz Ghanijevog ureda još nisu komentirali ovu informaciju.

Talibanski pregovarači otišli su u nedjelju u predsjedničku palaču kako bi razgovarali o predaji vlasti, rekao je ranije afganistanski dužnosnik koji je htio ostati anoniman iz straha od talibanske odmazde.

Talibani očekuju miran prijenos vlasti sljedećih nekoliko dana, kazao je ranije glasnogovornik talibana, u trenutku dok su talibanski borci ulazili u afganistanski glavni grad Kabul uz vrlo malo otpora afganistanskih vladinih snaga.

Suhail Šahin kazao je i da će militantna islamistička skupina štititi prava žena, kao i slobodu medijskih djelatnika i diplomata.

“Uvjeravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihovo vlasništvo i njihovi životi sigurni”, kazao je talibanski glasnogovornik za BBC.

“Naše vodstvo instruiralo je naše snage da ostanu na ulazima Kabula i da ne ulaze u grad”, kazao je glasnogovornik.

“Očekujemo miran prijenos vlasti”, kazao je dodajući da talibani očekuju da se to dogodi “u sljedećih nekoliko dana”.

Šahin je iznio u glavnim crtama politički okvir koji talibani predviđaju za povratak radikalnog islamističkog pokreta na vlast, 20 godina nakon što su ga međunarodne snage predvođene sa SAD-om svrgnule nakon napada 11. rujna 2001.

Ovo će se vjerovatno pamtiti kao drugi veliki rat, nakon Vijetnama, koji je SAD izgubio.Američka vojska ne može pobjeći od krivice za ovaj fijasko.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button