Magazin

Soda bikarbona u vrtlarstvu kao pesticid, zaštita, prirodno gnojivo i još mnogo toga

Vjerovatno u kući imate nekoliko vrećica sode bikarbone koja zauzima prostor i na koju ste zaboravili. Ovo bijelo blago ne smije stajati neiskorišteno. Soda bikarbona se stoljećima koristi kao pomoć pri čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za ljepotu i zdravlje, ali da li ste znali  da se može koristiti i kao pomoć u vrtu.  Mogli biste se iznenaditi kada čujete da i tamo djeluje čudesno i da se može koristiti na mnogo načina.

  • Soda bikarbona umjesto pesticida

Da biste uništili štetočine, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida, a ujedno i jeftinija i sigurnija za Vaš vrt, obitelj, okoliš i životinje.

Možete  napraviti organski sprej za pesticide koji može  uništiti insekte koji oštećuju biljke, kao što su lisne uši crvenog pauka, a da pri tome ne naštete korisnim insektima, nama i našoj planeti.

Izmiješajte žličicu sode bikarbone, jednu trećinu šalice maslinovog ulja i jednu šalicu vode. Dobro izmiješajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona dobro rastvori, pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke.

Ako se borite sa gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovim rastvorom svaka dva dana dok se biljka ne izliječi. Koristite ovaj sprej i na ružama, na vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod. Kako biste odbili insekte, napravite sprej od žlice maslinovog ulja, žlice sode bikarbone i nekoliko kapi tekućeg sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode. Ovu tekućinu prskajte jednom u tri dana da biste spriječili insekte koji uništavaju vaš povrtnjak.

Ako imate problema sa mravima možete ih uništiti na njihovom izvoru i to kombinacijom sode bikarbone, šećera i octa. Jednostavno dodajte pet žličica šećera u prahu u posudu i pomiješajte ga sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer već isključivo onaj u prahu jer su mravi dovoljno pametni da razdvoje zrna sode bikarbone od šećera. Kada budu jeli sodu bikarbonu pomiješanu sa šećerom, to će ih uništiti. Da biste bili sigurni da ste ubili sve mrave, uzmite jabukov ocat u raspršivač pa isprskajte put mrava. To će ih sigurno ubiti jer ocat sadrži fungicid koji je smrtonosan za mrave.

  • Provjerite PH vrijednosti zemljišta

Pojedine biljke se sade isključivo u kiselom zemljištu, dok druge vole alkalno. Stoga treba znati PH vrijednost zemljišta i da prema njemu sade biljke. Testirajte svoje zemljište uz pomoć octa i sode bikarbone: U nekoliko čašica nakupite zemlju sa različitih dijelova vrta ili dvorišta. U jednu čašicu sa zemljom ulijte ocat. Ako zemlja se počinje pjenušati to znači da vam je zemljište alkalno. Što znači da joj je PH iznad 7. Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i u njega ulijte sodu bikarbonu i malo vode. Ako zemlja se počne pjenušati znači da joj je PH ispod 7 što znači da imate kiselo zemljište.

  • Ljepši cvjetovi uz pomoć sode bikarbone

Za cvijeće koje uspijeva samo u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije, begonije i geranium, možete ih potaknuti da još ljepše cvjetaju uz pomoć sode bikarbone. Samo rastopite malo sode bikarbone u vodi prije nego sa njom zalijete cvijeće. Ako želite da hortenzije duže traju u vašoj vazi u kući, napravite isto to. U vodi razmutite sodu bikarbonu pa u tu kombinaciju stavite hortenzije. Tjednima će krasiti vašu kuću.

  • Kako se rješiti puževa u vrtu 

Ako želite da se oslobodite puževa u vašem vrtu, zapamtite, ne morate  koristiti kemikalije. Dovoljno je da pospijete sodu bikarbonu diretktno na njih i oni će umrijeti. Možete i oko biljaka treba napraviti “zaštitnu stazu” od sode bikarbone tako što ćete je uliti direktno na zemljište.

  • Napravite rajčicu da bude slatka kao jabuka

Jednostavno smanjite kiselost zemljišta oko rajčice tako što ćete po zemlji posuti sodu bikarbonu. Ovo će učiniti da vaša rajčica ima sladak i pun ukus.

  • Zaštitite rajčicu od plamenjače

Prvi znakovi plamenjače pojavit će se na donjim listovima i naizgled djelovati kao da su se vrhovi slučajno osušili i požutjeli. U prskalicu od dvije litre stavite dvije žlice sode bikarbone, nekoliko kapi biljnog ulja (npr. suncokretova) i nekoliko kapi tekućeg deterdženta (po mogućnosti ekološkog) koji će pomoći da se tekućina bolje raspršuje. U slučaju pojave plamenjače biljku sa svih strana prskajte svakih sedam dana.

  • Pomladite biljke

Soda bikarbona ima tu moć da pomladi biljke. Poslije tretmana sa sodom bikarbonom, cvijeće će bujati i cvjetati kao nikad prije. Dovoljno je da napravite rastvor vode sa sodom bikarbonom i malo morske soli (u pet litara vode rastvorite žlicu sode bikarbone i žlicu morske soli). Sa ovom kombinacijom zalijevajte biljke, grmlje, živu ogradu i sve što želite da buja i raste.

  • Ubija korov

Onaj korov koji ne želite da vam raste oko kuće možete uništiti sodom bikarbonom. Korov dobro zalijte pa onda na njega obilato pospite sodu bikarbonu. Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite, jer ona može  spržiti biljku u korijenu.

  • Ubija crve na kupusu, karfiolu ili brokuli

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i brašna pa sa tom mješavinom pospite kupus, karfiol ili brokule. Crvi, kada osjete sodu bikarbonu, umrijet će istog dana.

  • Očistite ruke nakon radova u vrtu

Tko je radio u vrtu zna kako ruke upiju zemlju i da se ta prljavština teško skida. Sada možete  očistititi ruke sodom bikarbonom i to bez muke. Na mokre ruke nanesite sodu bikarbonu pa trljajte i vidjet ćete kako prljavština nestaje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button