Svijet

Rusi upozorili Amerikance: ‘Učinite li ove dvije stvari, bit će to kraj…

Rusi su upozorili Sjedinjene Države da će diplomatske veze biti teško oštećene, a mogle bi čak biti i prekinute, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Bilo kakva moguća američka zapljena ruskih rezervi u potpunosti će uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona. Ovo je kazao čelnik Odjela za Sjevernu Ameriku pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova u subotu. Vijest je objavila je ruska novinska agencija TASS, a prenosi Reuters.

Zapad je na rusku invaziju na Ukrajinu odgovorio ekonomskim, financijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana. To uključuje i zamrzavanje otprilike polovice ruskih zlatnih i deviznih rezervi. Ove rezerve su vrijedile gotovo 640 milijardi dolara prije početka invazije 24. veljače.

Najviši zapadni dužnosnici, uključujući šefa europske diplomacije Josepa Borrella, predložili su zapljenu zamrznutih rezervi. Tako bi se pomoglo financiranje buduće obnove Ukrajine.

“Upozoravamo Amerikance na štetne posljedice takvih postupaka koji će trajno narušiti bilateralne odnose. Ovo nikako nije ni u njihovom ni u našem interesu”, rekao je Aleksandar Darčijev u intervjuu za TASS.

Nije jasno na koje se rezerve referirao.

Zamrznuto 30 milijardi dolara bogatih pojedinaca

Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici također su, prema podacima Bidenove administracije, zamrznuli 30 milijardi dolara vrijednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umjetnine.

Američko ministarstvo pravosuđa tražilo je šire ovlasti od Kongresa za zapljenu imovine ruskih oligarha. Ovo sve kao sredstvo pritiska na Moskvu zbog njezinih postupaka u Ukrajini, rekao je tužitelj u srpnju.

Darčijev je također rekao da su Rusi upozorili Sjedinjene Države da će diplomatske veze biti teško oštećene. A mogle bi čak biti i prekinute, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Darčijev je rekao da je utjecaj SAD-a na Kijev porastao do te mjere da “Amerikanci sve više postaju izravna strana u sukobu”.

Darčijev je potvrdio da se razgovara o mogućoj razmjeni zarobljenika između SAD-a i Rusije u koju bi bili uključeni Viktor Bout, zatvoreni Rus kojeg američki tužitelji spominju kao jednog od najvažnijih trgovaca oružjem na svijetu, te američka košarkaška zvijezda Brittney Griner i bivši marinac Paul Whelan, koje je zatočila Rusija, prenosi TASS.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button