Svijet

Nakon Scholzove posjete Bidenu zaredali rezultati istraga eksplozija Sjevernog toka s „ukrajinskim tragom“

Mnogi se u sadašnjoj globalnoj krizi neviđenih razmjera, tako i onoj ukrajinskoj „igraju s vatrom“. Prije ili kasnije netko će se njome opeći, jer i ta „igra“, kao i sve drugo – ne može trajati vječno. Pri tom, u globalnim krizama oni najmoćniji ipak puno rjeđe stradavaju. U pravilu, tek nakon što se „slabiji igrači“ u tome prije njih izredaju

Njemački tužitelji pronašli su “tragove” dokaza koji upućuju na to da su Ukrajinci možda bili umiješani u eksplozije koje su raznijele plinovode Sjeverni tok u rujnu 2022. – piše u srijedu, 8. veljače, medij POLITICO. Pri tom navodi kako su ovu verziju odbacili i Kijev i Moskva, piše u najnovijoj analizi za gepolitika.news Zoran Meter.

Istražitelji su početkom rujna identificirali brod koji je potencijalno korišten za prijevoz posade od šest ljudi, ronilačke opreme i eksploziva u Baltičko more, navodi POLITICO pozivajući se na zajedničku istragu njemačke televizije ARD, radio postaje SWR, kao i novina Die Zeit.

Ovdje bih dodao kako je znakovito da su ove informacije objavljene odmah nakon službenog posjeta SAD-u njemačkog kancelara Olafa Scholza, kao i prekjučerašnjeg teksta The New York Timesa o „ukrajinskom tragu“ u eksplozijama ruskih baltičkih plinovoda iz kraja rujna prošle godine. U tekstu američkog medija, naime, navodi se kako “Ime navodnog privatnog sponzora, Ukrajinca, koji nije povezan s vladom … Zelenskog, kruži u obavještajnim krugovima nekoliko mjeseci, ali nije otkriveno”. NYT navodi kako su tjedan dana nakon diverzije, obavještajne službe obavijestile skandinavske partnere kako iza napada ne stoje Sjedinjene Države ili Rusija, već “privatna tvrtka iz Ukrajine”. “Rečeno im je da izbjegavaju sva pitanja o tome zašto se službena istraga o uništenju rusko-njemačkog plinovoda odvija tako sporo”.

Također bih ovdje dodao kako njemačka nadležna tijela već mjesecima provode službenu istragu navedenih eksplozija, ali nikakve informacije o njezinom tijeku i rezultatima ne daju se ne samo u javnost, već i u savezni parlament – Bundestag, što sve češće izaziva kritike, uglavnom oporbenih zastupnika.

Izvješće o istrazi njemačkih medija

A evo što to, o novim otkrićima u svezi ove „škakljive“ teme – koju je nedavno dodatno „zakuhao“ poznati američki istraživački novinar Seymour Hersh koji je u svojoj istrazi, objavljenoj u veljači, kao krivca i organizatora eksplozija na Sjevernom toku eksplicite označio najviše državne strukture i pojedince SAD-a (uključno i samog predsjednika Joe Bidena) – piše njemački Die Zeit:

Njemačka istražna tijela očito su napravila iskorak u rješavanju napada na plinovode Sjeverni tok 1 i 2. Nakon zajedničkog istraživanja (gore spomenutih njemačkih medija), „tijekom istrage bilo je moguće u velikoj mjeri rekonstruirati kako je i kada pripreman eksplozivni napad“. Die Zeit odmah nastavlja navodima kako „tragovi vode u smjeru Ukrajine“, ali da „istražitelji još nisu pronašli dokaze tko je naredio uništenje“… „ tri od četiri kraka plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 na dnu Baltičkog mora“.

„… istražitelji su … uspjeli identificirati brod koji je navodno korišten za tajnu operaciju. Navodno je riječ o jahti iznajmljenoj od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, a navodno u vlasništvu dvojice Ukrajinaca. Prema istrazi, tajnu operaciju na moru izveo je tim od šest ljudi. Rečeno je da je bilo pet muškaraca i jedna žena. Sukladno tome, grupa se sastojala od kapetana, dva ronioca, dva ronilačka pomoćnika i liječnika, koji su, kako se navodi, transportirali eksploziv na mjesto zločina i tamo ga postavili. Nacionalnost počinitelja očito je nejasna. Zločinci su koristili profesionalno krivotvorene putovnice za koje se tvrdi da su između ostalog služile i za iznajmljivanje broda.“ – navodi se u tekstu.

„Prema istrazi, zapovjedništvo je isplovilo iz Rostocka 6. rujna 2022. godine. Oprema za tajnu operaciju prethodno je u dostavnom kamionu prevezena u luku… Istražitelji su nakon toga ponovno uspjeli locirati brod sljedeći dan u Wiecku (Darß), a kasnije i na danskom otoku Christiansø, sjeveroistočno od Bornholma. Jahta je tada vraćena vlasniku u neočišćenom stanju. … istražitelji su na stolu u kabini pronašli tragove eksploziva. Prema informacijama …  jedna zapadna tajna služba navodno je u jesen, dakle nedugo nakon razaranja, poslala dojavu europskim partnerskim službama prema kojoj je za razaranje odgovoran ukrajinski komandos. Nakon toga, navodno je bilo dodatnih obavještajnih naznaka da bi proukrajinska skupina mogla biti odgovorna.“ – piše njemački medij.

Potom navodi kako ukrajinska vlada na početku nije bila dostupna za komentar., kao i glavni državni odvjetnik. Glasnogovornik njemačke vlade, kako dalje navodi Die Zeit, kazao je kako su tek “prije nekoliko dana” Švedska, Danska i Njemačka “izvijestile Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da su istrage u tijeku i da još uvijek nema rezultata”.

U izjavi za studio ARD capital, magazin Kontraste, SWR i Zeit, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak kazao je da Ukrajina “naravno nema nikakve veze s napadima na Sjeverni tok 2”. Nema “nikakve potvrde da su ukrajinski dužnosnici ili vojska sudjelovali u ovoj operaciji ili da su ljudi poslani da djeluju u njihovo ime.” Zamisliti je da iza toga stoji Rusija. Puno je više motiva i mnogo više koristi u ovom scenariju,“ rekao je Podoljak – čije riječi prenosi njemački medij.

Ovu verziju u Rusiji javno ismijavaju

Ovdje bih dodao kako u Rusiji ovu verziju događaja, o „ukrajinskom tragu“,  javno ismijavaju i političari i mediji. Naime, tamošnji je državni vrh već od ranije – puno prije Hershovog izvješća, javno obznanio kako je uvjeren u američku odgovornost za eksplozije na ruskim baltičkim plinovodima. To je, uostalom, izjavio i sam predsjednik  te zemlje Vladimir Putin.

Osim toga, o tome je, nedavno, nedugo nakon objave Hershove verzije događaja, ruska diplomatska misija u Vijeću sigurnosti pokrenula raspravu. Nju je, kako se i očekivalo, zdušno podržala Kina. Peking je, zanimljivo, čak i prije Moskve o incidentu u Baltičkom moru napravio detaljni analitički animirani prikaz čitavog događaja u trajanju od gotovo pola sata – vrlo brzo nakon objave verzije spomenutog američkog istraživačkog novinara. Kineski dokumentarac objavljen je na tamošnjoj državnoj televiziji, a „prst sumnje“ i u njemu je jasno uperen u Washington.

To nije ni malo slučajno. Naime, nije nikakva tajna kako Kina strahuje da bi se slične diverzije onima na Baltiku, odnosno teroristički napadi, u buduće mogli izvoditi i na njenu energetsku infrastrukturu i objekte s njom povezane – i u morima i na kopnu.

Zašto se na pijedestal medijske pozornosti opet stavljaju eksplozije na ST?

Ovih dana ponovno postavljanje na medijsku i političku pozornicu zapadnih zemalja pitanja o uzrocima odnosno krivcima za eksplozije na plinovodima Sjeverni tok (ST) jasno ukazuje da je navedeno istraživanje S. Hersha itekako „uzbunilo duhove“ – prije svega u SAD-u.

Iz ovoga se mogu iščitati dva ključna elementa:

  1. definitivno odbacivanje havarije tj. nesreće kao uzroka incidenta, odnosno potvrda namjere tj. diverzije kao uzroka (u havariju ionako nitko nije vjerovao);
  2. prebacivanje odgovornosti na Ukrajinu, ali uz jasnu distinkciju da je o tome bilo što znao predsjednik Zelenski odnosno tamošnji državni vrh .

Ovdje ću kao bitno dodati da se u SAD-u približava kampanja za predsjedničke izbore 2024. godine. A prije toga će se održati i stranački predizbori. Kampanja za njih već je u tijeku unutar Republikanske stranke, a prema najnovijim istraživanjima, među mogućim republikanskim kandidatima za budućeg američkog predsjednika uvjerljivo vodi bivši predsjednik Donald Trump, ispred drugoplasiranog Rona DeSantisa – popularnog guvernera Floride, koji je i sam „trampist“ ali „uljuđenog“ nastupa.

A tijekom predizborne borbe s demokratskim kandidatom, najvjerojatnije opet Joe Bidenom, teško da mu republikanski protukandidat, tko god bio, neće postavljati neugodna pitanja vezana uz eksplozije na plinovodima ST i posljedičnog mogućeg uvlačenja SAD-a u nuklearni rat s Rusijom – s obzirom kako je Biden u Hershovoj privatnoj istrazi označen, ni manje ni više nego kako nalogodavac pa je tako nešto gotovo kao čin objave rata ili barem „casus belli“.

Nacionalni interesi ustupaju pred interesima vezanim uz borbu za vlast

Jer u današnjem svijetu visoke politike (ne samo američke), zaklinjanje u nacionalne i geopolitičke interese, kada je borba za vlast u pitanju, sve više ustupa pred stranačkim interesima i interesima moćnih grupacija ili pojedinaca koje iza njih stoje. Zato i ove, po američke interese sigurno vrlo osjetljive teme poput eksplozija na ruskim plinovodima – nikako ne mogu biti sigurne u imunost od neugodnih propitkivanja političkih suparnika u borbi za vlast u najmoćnijoj državi svijeta.

Ali već sam davno kazao kako se mnogi u sadašnjoj globalnoj krizi neviđenih razmjera, tako (i prije svega) i onoj ukrajinskoj „igraju s vatrom“.  Prije ili kasnije netko će se njome opeći, jer i ta „igra“, kao i sve drugo – ne može trajati vječno. Pri tom, u globalnim krizama oni najveći i najmoćniji ipak puno rjeđe stradavaju. U pravilu, tek nakon što se „slabiji igraći“ u tome prije njih izredaju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button