Svijet

DEBAKL AMERIČKOG HIPERSONIČNOG ORUŽJA: Dok Rusi i Kinezi…

Probni let hipersoničnog raketnog sustava na Havajima završio je neuspješno zbog problema nastalog nakon paljenja, priopćilo je u četvrtak američko ministarstvo obrane.

Zasad nisu iznijeli više pojedinosti o spornom testu koji se dogodio srijedu, ali navode kako je “njihov odjel i dalje uvjeren da je na pravom putu prema terenskim ofenzivnim i obrambenim hipersoničnim sposobnostima za ciljne datume koji su određeni još početkom 2020-ih”.

– Anomalija je uočena nakon paljenja testnog sredstva. Pokrenuta je revizija kako bi se utvrdio uzrok neuspjeha – izjavio je glasnogovornik Pentagona, poručnik američke mornarice Tim Gorman, prenosi Bloomberg.

Ovo je, naime, bio drugi neuspješan probni let prototipa oružja poznatoga i kao “konvencionalni brzi udar”. Tijekom prvoga leta u listopadu prošle godine došlo je do kvara pojačala, zbog čega projektil nije niti napustio lansirnu rampu. Inače, konvencionalno oružje “Prompt Strike” predviđeno je za instaliranje na razarače Zumwalt i podmornice klase Virginia.

Američka vojska trenutačno razvija i kopnenu verziju istoga oružja, a izvođači su tvrtke Lockheed Martin Corp i Northrop Grumman Corp.

Bloomberg piše kako je Pentagon pod sve većim pritiskom da razmjesti američke hipersonične sustave, pogotovo zbog činjenice što njihovi suparnici, prvenstveno Rusija, Kina i Sjeverna Koreja, sve više napreduju s razvojem vlastitih sustava koji su barem pet puta brži od zvuka, mogu nositi nuklearne bojeve glave i dizajnirani su za izbjegavanje presretača.

Kina, primjerice, ulaže velika sredstva u hipersonično oružje. Jedno takvo u srpnju prošle godine preletjelo je 40.000 kilometara u više od 100 minuta leta, rekao je najviši američki nuklearni zapovjednik. A Sjeverna Koreja u siječnju je izvela dva odvojena lansiranja hipersoničnih raketnih sustava koji su putovali nekoliko stotina kilometara.

Rusija je pak debitirala hipersoničnim projektilom zemlja-zrak u napadu na Ukrajinu.

Usporen tempo razvoja američkog hipersoničnog programa potaknuo je burnu raspravu u SAD-u. To je posebno došlo do izražaja kad je ministar obrane Lloyd Austin u travnju govorio pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma.

– Mi smo iza naših protivnika, moramo se ubrzati – negodovao je tad republikanski predstavnik iz Ohija, Mike Turner.

Austin nije porekao njegove tvrdnje, no naglasio je kako “moraju biti oprezni”.

– Hipersonično oružje označava sposobnost, ali nije jedina sposobnost… Uključio sam obrambenu industrijsku zajednicu u naš hipersoničan razvoj – rekao je ministar.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Priznajem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button