Svijet

Prosvjedi u Pragu trebali uzbuniti i ostale europske poljoprivrednike?

U Pragu traju prosvjedi protiv politika EU. Pozvani su i poljoprivrednici iz drugih država da se barem virtualno pridruže akciji. Gdje su?

Češki poljoprivrednici prosvjeduju ispred Kongresnog centra u Pragu, gdje se jučer i danas održava sastanak ministara poljoprivrede EU, neformalno Agrifish Vijeće. Povod prosvjeda je poljoprivredna politika EU, uključujući zeleni plan kojega nazivaju i “zelenim fanatizmom”. 

Prosvjednici su prolaznicima dijelili jabuke i krumpir, a očekuje se i ometanje prometa na praškim ulicama i demonstracije u blizini državnih institucija. 

Događaj su organizirale Češka poljoprivredna komora i Češka poljoprivredna udruga i to na nivou država Višegradske skupine (V4 – Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska), ali su pozvale slične organizacije i u drugim zemljama članicama EU, pa tako i Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK). 

Nepravedno optuženi 

Prosvjedima su željeli ukazati na izuzetno loše stanje u agraru kao i na krizu koja vlada na globalnom tržištu hrane. Smatraju da je nepravedno da potrošači optužuju proizvođače, a ne politike koje se trenutno provode u EU te nesigurne lance opskrbe u kojima su poljoprivrednici na najvećem udaru i zadnji u lancu koji ostvaruju profit.

U HPK kažu kako da su svoje članove izvijestili o namjerama V4 skupine, a na njima je hoće li i kako poslati poruke. Komentiraju da oni nisu sigurni u svoju budućnost kroz ZPP, Zeleni plan, ali i politike na nacionalnim razinama jer sve teže ostvaruju dohodak i ključan cilj – proizvodnju konkurentne hrane za potrošače. Smatraju kako je zbog rasta cijena hrane, proizvodnih inputa, s druge strane pada cijene agrarnih roba, nužno nešto učiniti na razini EU. Stoga su i potpisali Memorandum Višegradske skupine koji će biti predstavljen i ministrima poljoprivrede EU.  

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Agroklub.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button