Izbor uredništva

Plenković Ukrajini obećao kaznu za zločince: Zašto šuti o preko 400 hrvatske djece ubijene u Domovinskom ratu?

Od početka rata u Ukrajini poginulo je 500 djece prema podacima koje je ovih dana objavio UNICEF. U Domovinskom ratu u Hrvatskoj poginulo je stotinjak djece manje, odnosno njih 402.

Ako sve stavimo u kontekst brojki, da Ukrajina ima oko 41 milijun stanovnika, a Hrvatska je u vrijeme rata imala oko 4,7 milijuna jasno nam je o koliko se velikom broju radi.

No ono što i danas zabrinjava jest da se o toj djeci malo govori, a još strašnije da za mnoga ubojstva nevinih žrtava nitko nije odgovarao.

Što je s nevinom hrvatskom djecom?

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana posjetio je Ukrajinu u povodu godišnjice oslobađanja grada Buče te položio vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Kazao je tada kako zločini koji su počinjeni zaslužuju kaznu i dodao da će tu odgovornost međunarodna zajednica i tražiti.“Danas je prilika da kažemo vrlo jasno da svi oni koji su počinili zločine za to moraju i platiti”, poručio je. Istaknuo je da Hrvatska razumije Ukrajinu.

I dok Plenković u Ukrajini obećava kažnjavanje zločinaca, u svojoj državi to još nije riješio.

Samo jedan od primjera je ubojstvo četverogodišnje djevojčice Martine Štefančić iz Borova Sela. Ona je, zajedno sa svojom bakom, ubijena 21. ožujka 1992. kada je Borovo Selo je bilo pod kontrolom Srba. Njen stric tada je teško ranjen.

U veljači prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je prijavu Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Vukovara protiv počinitelja ratnog zločina nad obitelji Štefančić.

Foto: Facebook

Nedavno je nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kajkić objavio kako je predložio imenovanje ulice u Borovu Selu po četverogodišnjoj Martini Štefančić. No, tvrdi da prijedlog je odbijen bez objašnjenja.

O tome više OVDJE

Nitko nije odgovarao ni za zločine u Slavonskom Brodu. U kolovozu 2022. godine predstavnici Udruge hrvatskih branitelja pripadnika HRZ i PZO iz Slavonskog Broda uputili su javni poziv predsjedniku Zoranu Milanoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da preko institucija napokon pokrenu tužbu protiv počinitelja odgovornih za pogibiju 28 djece u Slavonskom Brodu za koje još uvijek nitko nije odgovarao.

Mlinarić: Njihova imena nitko ne zna, zna se samo ime Aleksandre Zec

“Tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske poginulo je 402 djece, a najviše u Slavonskom Brodu, za što još nitko nije odgovarao. Iako Slavonski Brod nije bio na prvoj crti niti se iz njega pucalo na Srbiju, na grad su padale granate i bombe ispuštene od zrakoplova poslanih s aerodroma Batajnica u Srbiji. 

Ni jedno poginulo dijete nije bilo u vojnom objektu već u svojoj kući, dvorištu ili dječjem igralištu“, istaknuo je predsjednik udruge Zdravko Sajfert, prenio je Večernji list.

Jedna od rijetkih tragedija o kojoj se govori jest ona obitelji Zec kada su pripadnici hrvatskih snaga ubili, zajedno s majkom i ocem, dvanaestogodišnju Aleksandru Zec. Članovi njihove obitelji kao odštetu za ovaj strašni zločin dobili su 1,5 milijuna. No, što je s hrvatskom djecom i njihovim obiteljima koje ne samo da nisu dobili odštetu, nego mnogi zločini još nisu rasvijetljeni.

“U Hrvatskoj je poginulo 402 djece, no njihova imena nitko ne zna, zna se samo ime Aleksandre Zec”, kazao je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u prosincu 2021. Dodao je kako je to tragedija koju je dopustila politika, napravili i mediji koji ne izvještavaju onako kako je.

Samo u Vukovaru ubijeno je 24-ero djece, u vukovarskoj je bolnici poginula Antonija Zeko, nedonošče, ubijene su dvije trudnice, ubijen je Ivan Kljajić, dijete od šest mjeseci – tko je za njih odgovarao, jesu li njihove obitelji dobile kunu odštete“, upitao je Mlinarić.

Zašto vlasti šute?

Na izjave pojedinih političara tada je reagirala i Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske kazavši kako političare nije briga za ostalih preko 400 djece.

“U Domovinskom ratu poginulo je 402 djece, dobro ste čuli. Kažemo čuli jer se nitko od vas koji ih danas prigodno spominjete nikada nije pojavio na danu kada ih se svake godine sjećamo. Postoji taj dan, već više od desetljeća vama nepoznat”, poručili su iz Zajednice.

Ističući kako je život svakog djeteta jednako vrijedan, Zajednica udruga pozvala je političare da odgovore zašto se ne poklone žrtvi 402 poginule djece, zašto ignoriraju postojanje njihovih obitelji i dana kada ih se sjećaju sva ova desetljeća.

“Njihova žrtva za vas nije važna. Da je istinski važna, znali biste te 402 obitelji, znali biste imena i prezimena te djece i njihovih roditelja. Roditelji ubijene djece naslušali su se šutnje svih vas koji ste danas toliko glasni”, kazali su tada iz Zajednice udruga.

Domovinski rat ostavio je nenadoknadive posljedice kada su u pitanju ljudske žrtve. Svaka žrtva jednako vrijedna, a posebna je priča kada se radi o nevinoj djeci. Ono što se može i treba jest rasvijetliti zločine, osuditi zločince, odati čast i čuvati spomen na one koji su, u ovom slučaju, potpuno nevini završili svoje živote prerano. No, ostaje pitanje zašto vlast šuti – da ne bi možda izgubili podršku SDSS-a?

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button