Svijet

Ovakvu antireklamu je nemoguće izmisliti.

Jedva mjesec dana nakon što je uzela peti booster mRNA terapije protiv covida, direktorica američkog Centra za kontrolu bolesti je pozitivna na covid.

I upravo u tom trenutku CDC donosi odluku da preporuči da se to isto cjepivo uvede u obavezna dječja cjepiva. Kakvo je to cjepivo koje nakon 4 tjedna više ne štiti od zaraze, a zdrava djeca i onako teški oblik bolesti ne razvijaju nikada. A i to bi cjepivo prema najavama umjesto i već sada bezočno preskupih 30 dolara, trebalo koštati oko 130 dolara.

Enorman porast zarade za 2,5 do 3 milijarde dolara

Otkako su cjepiva postala dostupna u SAD-u, vlada ih je plaćala Pfizeru, a onda ih distribuirala besplatno građanima. U posljednjem ugovoru o opskrbi koji su SAD potpisale s Pfizerom i BioNTechom u lipnju ove godine, tvrtke su naplaćivale 30,48 USD po dozi. To je bilo bitno povećanje u odnosu na cijenu od 24 USD u srpnju 2021. i 19,50 USD po dozi u srpnju 2020 (za inicijalnu narudžbu 100 milijuna diza).

“Na temelju naših trenutnih razumijevanja, kada uđemo u tradicionalni komercijalni model, svatko s komercijalnim ili državnim osiguranjem koji ispunjava uvjete za cijepljenje trebao bi moći pristupiti cjepivu bez ikakvih plaćanja iz vlastitog džepa”, rekla je Angela Lukin, predsjednica Pfizera USA za globalnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

U bilješci ulagačima, Berenberg Capital Markets podržao je tvrdnju, rekavši da je njegovo istraživanje pokazalo isto.

Jedan od razloga za povećanje, rekao je Pfizer, je to što će osigurati cjepiva u bočici s jednom dozom za razliku od sadašnjih bočica s više doza. Ova promjena je zbog “sklonosti potrošača”, rekla je Lukin.

Pfizerov asortiman iznenadio je analitičara Wells Farga Mohita Bansala, koji je očekivao cijenu od 50 dolara. No rekao je Reutersu da bi to moglo uvećati još 2,5 do 3 milijarde dolara godišnjeg prihoda za Pfizer.

Jesu li svi ti “stručnjaci” stvarno skrenuli s pameti, ili je Pfizer “mudro” usmjerio nekoliko milijardi dolara profita u osiguravanje daljnjih profita u godinama koje slijede.

Zar doista misle da je moguće baš svakoga kupiti i da neće na kraju odgovarati !?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button